Au rămas fără casă din neglijența pompierilor?

O familie de zece persoane din satul Ochiul-Alb, raionul Drochia, a ajuns pe drumuri după ce casa în care locuiau a ars, practic, în întregime. Totul s-a întâmplat acum aproape trei luni, când nimeni nu se afla acasă, relatează NordNews.md.

Flăcările au mistuit totul în cale. Oamenii au rămas fără haine, mobilă și bani. Ei spun că pierderile nu ar fi fost atât de mari, dacă pompierii interveneau rapid.

„Iată, oameni buni, raionul Drochia, în satul Ochiul-Alb arde casa, iar pompierii au venit fără apă. Au stropit un pic, au zis că apa a înghețat și nu au apă”, afirma un sătean, în timp ce ardea casa.

Stela Țurlea, proprietara casei: „Să fi venit mai repede pompierii, am fi scăpat tot. Iată ce am vrut să vă spun. Au venit fără apă. Ei să fi venit cu apă, aveau să scape tot. Că aici era numai fum. Dar într-o oră ce aveau să facă?.”

Eugenia Nenița, mediator comunitar: „Sunt copii. Pe vremea de iarnă au ieșit dezbrăcați, desculți și n-au nici cu ce se îmbrăca, n-au nici unde dormi. Cu ce am putut i-am ajutat. Are o fiică, un fecior, e căsătorit, au doi copii, care aici locuiau cu doi copii, și fiica însărcinată. Și mai stătea la ei o cumnată cu doi copii.”

Totul s-a întâmplat în timp ce familia se afla într-o vizită în apropiere. Au intervenit în câteva minute și pentru că nu au putut sta în calea flăcărilor, au chemat imediat pompierii. Aceștia ar fi intervenit abia peste o oră.

Cei zece membri ai familiei sunt nevoiți să doarmă pe la rude, dar își doresc foarte mult să revină la cuibul lor.

„Am rămas într-o pereche de caloși, cum eram într-o geacă, așa și am rămas, că aici tot a ars. N-am scăpat nimic. Aici era canapea și dincolo era canapea, aici masa cu tot cu scaune, acolo iar canapele, paturi, tot a ars. N-am scos un capăt de ață”, a susținut femeia.

Viorel Țurlea, proprietar: „Cum a luat foc eu nu știu, idee singur nu am. Nu știu de la ce. 20 de ani am trăit aici, am strâns, am lucrat, am făcut să fie totul pentru copii, iar într-un moment s-a dus totul.”

Și vecinii spun că pompierii au venit prea târziu și că, în doar câteva minute, autospecialele au rămas fără apă.

Cornel Rusu, vecin: „Pompierii n-au avut suficientă apă ca să o stingă. Pe urmă au mai tras apă din fântână. S-a întâmplat ce s-a întâmplat, casa a ars. E tare dureros și e mare cheltuială (pierdere financiară – n.r.). Sunt oameni de treabă, oameni gospodari, noi ne înțelegeam foarte bine. Sunt vecini buni.”

Tudor Cebotar, vecin: „Avea canapele, avea fotolii, avea de toate. Păcat. Eu tare bine mă împăcam. Nu se apuca de nebunii ca alții, era bine. E un necaz. Ce să facă el acum? Cu ce să trăiască? Uitați-vă! Nu mai pune el înapoi pereții. Pute. E o duhoare de la incendiu.”

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) Bălți neagă acuzațiile și spun că pompierii sunt mereu pregătiți pentru a interveni la lichidarea incendiilor.

Maxim Cozac, ofițer de presă IGSU: „În orice localitate spre care merg, după regulament, ei se alimentează pe drum. Ei nu pot să plece la încendiu și să se întoarcă la unitate fără apă. Adică, e imposibil ca ei să vină și să nu aibă apă.”

Oamenii solicită ajutor de la autorități, dar și de la oamenii cu suflet mare, să contribuie cu ce pot, pentru a reconstrui gospodăria. Cei care nu au rămas indiferenți, pot face legătura cu familia Țurlea la numărul de telefon: 060951099.