Slusari: „Interzicerea exportului de porumb – o schemă de îmbogățire”

Imediat după decizia Comisiei Situațiilor Excepționale privind interzicerea exportului, prețul la porumb a scăzut deja cu peste un leu și va continua să scadă. Aceasta reprezintă o schemă de îmbogățire pe timp de criză din partea unor jucători mari de pe piața cerealelor, a declarat Alexandru Slusari.

ALEXANDRU SLUSARI, ex-vicepreședinte al Parlamentului: „Eu cred că în câteva săptămâni cineva vrea să beneficieze de această situație de criză. Să procure mai mult porumb la preț mai redus, după ce câteva săptămâni mai târziu o să fie deblocat procesul, iar unii agenți economici o să facă un venit artificial pe loc gol și o să exporte porumb la prețuri explozive.”

Potrivit lui Slusari, pierderi financiare vor suporta, în primul rând, fermierii mici și mijlocii, care nu au suficiente spații de depozitare.

ALEXANDRU SLUSARI, ex-vicepreședinte al Parlamentului: „Acum ei suferă în primul rând, deoarece prețul în prezent fermierii mici și mijlocii care nu achită TVA nu pot vinde porumb mai mult de 2,70-2,80 lei. Cei care achită TVA maxim vând cu 3,30 lei. Deși cu câteva săptămâni în urmă acest preț era de 4,30-4,40 lei.”

Abia după emiterea deciziei cu privire la restricțiile pentru export, Ministerul Agriculturii a inițiat inventarierea rezervelor de porumb, însă această decizie nu a fost consultată cu asociațiile agricultorilor, declară Slusari. Potrivit lui, peste câteva săptămâni, autoritățile vor depista că stocuri de porumb în țara sunt mai mult decât suficiente și vor anula embargoul sau vor introduce cotele lunare de export. Slusari a propus și anumite soluții cu privire la această problemă.

ALEXANDRU SLUSARI, ex-vicepreședinte al Parlamentului: „Mai repede să finalizeze această inventariere și să cheme reprezentanții sectorului la discuții. Cât mai repede trebuie de soluționat această problemă ca să continue exportul ca agricultorii să aibă posibilitatea să vând această producție la preț normal.”

În prezent, pe piața internațională, prețul de export al porumbului este de 340 euro per tonă, adică șapte lei per kg.