În piețele și magazinele din Bălți începe criza alimentelor importate din Ucraina și Rusia. Cele mai importante produse pentru consum precum hrișca, orezul, conservele și chiar produsele de igienă se vor scumpi, iar altele vor dispărea definitiv de pe rafturi. Între timp, unii oameni boicotează mărfurile rusești în semn de protest față de războiul din Ucraina. Vânzătorii spun că vor fi nevoiți să pună pe rafturi mai mult produse autohtone, relatează Nord-News.md.
„La multe firme nu este marfă, pentru că știți care e situația în țară. Noi nu știm ce vom face mai departe, prețurile foarte tare cresc. Prețurile cresc practic în fiecare zi.”
„Ce va fi la bază, aceea vom aduce.”
„S-a format un vacum, până când nu știm ce va fi peste o săptămână pentru că bazele din Chișinău toate s-au închis, și-au luat o săptămână liber. Așa că vom trece la producătorul local, va fi și mai bine pentru economia noastră”, spun vânzătorii.
Comercianții spun că vor continua să vândă produse rusești dacă acestea vor fi solicitate pe piață. Mai mult, vânzătorii anticipează că marfa adusă din Rusia va costa mai scump, din cauza importului care va deveni extrem de dificil.
„Noi suntem internaționaliști. Business-ul e în afara politicii.”
„Multe fabrici s-au închis, de aceea e dificit de marfă în ceea ce o privește pe Ucraina. Iar din Rusia vor suferi mult livrările”, spun comercianții.
Unii bălțeni boicotează produsele rusești, iar alții spun că din cauza portofelului gol nu prea au de unde alege.
„Prețurile cresc și tu nu cumperi ca să nu sponsorizezi pe cineva, ci pentru că nu-ți ajung bani pentru asta.”
„Nu știu atunci ce vom face, dacă vom renunța la toate astea. Trebuie să supraviețuim cumva. Și așa, ați văzut ce se întâmplă astăzi? Golesc rafturile.”
„Eu cumpăr ceea ce-mi place. Mi-e tot una dacă sunt americane, rusești, din Belarus.”
„Ei în primul rând nu vor obține nimic. Cei care boicotează sunt un procent minim”, spun unii.
Refugiații din Ucraina susțin că de mult timp nu mai cumpără produsele importate din Rusia și Belarus.
Ludmila Podgurscaia, refugiat, Ucraina: „Eu tocmai am venit din Ucraina, acolo unde Rusia bombardează țara noastră. Produsele rusești nu cumpăr de mulți ani și nu voi cumpăra. E poziția mea și a țării noastre. Nu se poate cumpăra produsele țării-agresorului niciodată.”
Ana Bogomaz, refugiat, Ucraina: „Oamenii care nu cumpără produsele rusești procedează corect. Ei, pur și simplu, omoară poporul ucrainean și nu e clar pentru ce. Mă tem că ei nu se vor opri în Ucraina.”
„Eu nu cumpăr deloc produsele rusești, pentru că sunt din Ucraina. Așa că pentru noi asta e foarte dureros.”
„Noi am renunțat la produsele rusești, inclusiv la produse din Belarus”, spun alți ucraineni.
Maria Fransișco, refugiat din Ucraina de origine din Mozambic: „Sunt de acord să nu cumpăr produse de origine rusească. Căci ei au atacat Ucraina fără motiv. Noi toți am fugit de acolo. Eu am învățat acolo sau învăț.”
Acum trei zile, la piața din Bălți, un kilogram de hrișcă costa 27 de lei. Astăzi, hrișca a ajuns să coste 35 de lei. Datele statistice de la sfârșitul anului 2020 arată că Republica Moldova importă cel mai mult din Ucraina lemn și produse derivate, metal, țigări, cabluri, apă minerală, produse din carne, lactate, produse de panificație, precum și medicamente.