Războiul din Ucraina și agricultura – Un raport de situație
Jurnalistul agricol Iurii Mykhailov i-a trimis agrarheute un raport de situație foarte personal de la Kiev, care era aproape înconjurată de trupele rusești. Analiza sa asupra consecințelor războiului de agresiune asupra agriculturii este faptică, dar în același timp uimitoare din cauza clarității sale, scrie agrarheute.com.
„Locuiesc la Kiev, capitala Ucrainei . Nu mi-am imaginat niciodată că la sfârșitul vieții mă voi afla în cel mai rău război din Europa de la al Doilea Război Mondial. Și nu am nicio intenție să părăsesc Kievul sau chiar Ucraina în acest moment critic.
Deocamdată sunt sigur. Locuiesc pe malul stâng al râului Nipro într-un așa-zis „oraș adormit”, o zonă pur rezidențială, fără obiecte industriale sau militare în apropiere, la aproximativ 10 kilometri est de centrul orașului. Deci există un risc destul de scăzut ca această zonă să fie bombardată în mod deliberat.
Situația este dificilă în acest moment. Luptele continuă de-a lungul întregii granițe de nord, est și sud a Ucrainei. Trupele ruse încearcă să cucerească orașe importante precum Kiev, Cernihiv, Sumy, Harkov, Herson și Mykolaiv. După Blitzkrieg eșuat, rușii au fost nevoiți să-și schimbe planurile. Acum încearcă să încercuiască aceste orașe pentru a stabili un asediu.
Există rapoarte că coloana de 60 de kilometri de tancuri rusești, vehicule blindate și cisterne de combustibil se află la doar aproximativ 20 de kilometri de Kiev. Se presupune că nu se mișcă din cauza unui pod explodat ( nota editorului: acesta era starea din seara zilei de 1 martie).”
„Oamenii sunt hotărâți să apere Ucraina ca nebunii până la ultima suflare. Și tocmai de aceea Putin nu a luat Kievul în 12 ore așa cum era de așteptat.
Potrivit unor analiști militari ucraineni, atacurile rusești ar putea dura cel mult o săptămână. Motivul constă în lipsa de combustibil, muniție, alimente etc. Negocierile de pace au început deja, deși prima rundă a fost absolut inutilă.
Dar din moment ce obiectivul trupelor ruse nu va fi atins în câteva zile, cu siguranță va avea loc o a doua întâlnire și rezultatul va fi mai pozitiv. Sub sancțiunile severe occidentale, economia Rusiei se va prăbuși în câteva luni.„
Războiul îi lovește cel mai puternic pe crescătorii de animale din agricultură
„Nu există informații despre amploarea prejudiciului cauzat agrobusiness-ului. Există doar rapoarte izolate de probleme. De exemplu, o fabrică de lapte din regiunea Harkov a fost închisă, nu din cauza unor pagube, ci din cauza faptului că personalul, compus în principal din locuitori ai satelor din jur, nu mai era disponibil. Managerii fermei au fost nevoiți să ofere gratuit lapte crud și produse lactate procesate cu o perioadă de valabilitate scurtă.
Un alt raport afirmă că o fermă de cai a rămas fără hrană și animalele mureau de foame. Deci, creșterea animalelor este poate cel mai afectat sector al agriculturii. Unele populații de animale sunt situate în teritoriile ocupate și sunt izolate de fabricile de procesare. Procesoarele, la rândul lor, sunt tăiate de consumatori și piețe. În unele zone există probleme logistice din cauza drumurilor avariate și a podurilor distruse. Deci situația este sumbră, cel puțin în zonele de luptă.”
Porturile sunt închise, exporturile de cereale sunt oprite
Din recolta totală de cereale de anul trecut de 107 milioane de tone, Ucraina a exportat aproximativ 40 de milioane de tone înainte de invazia rusă. Conform previziunilor anterioare, Ucraina plănuia să exporte aproximativ 45 de milioane de tone de cereale în 2021/22.
Momentan toate porturile ucrainene sunt închise. Cinci nave ucrainene și 12 nave străine sunt blocate în portul Herson. 17 nave străine sunt blocate în portul Mykolaiv. Asta înseamnă că aproximativ 5 milioane de tone de cereale sunt blocate undeva fără nicio perspectivă de export. Și cu siguranță porturile nu se vor deschide până nu se va termina războiul.
O companie comercială a anunțat că își va distruge terminalul portuar dacă Rusia va ocupa sudul Ucrainei. Deci mai este un factor de luat în considerare aici: în ce stare va fi infrastructura portuară după război?
Înainte de invazia rusă, fermele ucrainene plănuiau să producă până la 120 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase. Acest lucru trebuie să fie acum foarte îndoit. Chiar dacă Rusia a capturat porturi maritime ucrainene, acestea nu vor putea opera, deoarece cu siguranță va exista un embargo internațional asupra transporturilor din aceste porturi.
Mare incertitudine cu privire la semănatul de primăvară
Semănatul grâului de primăvară începe de obicei în Ucraina la jumătatea lunii martie. Alte culturi principale sunt semănate în aprilie, sfecla de zahăr în mai. Iarna din acest an a fost neobișnuit de scurtă și caldă. Semănatul ar fi putut începe chiar mai devreme. Dar invazia rusă a adus multă incertitudine în toate.
Producția agricolă în timpul războiului va depinde de o serie de factori:
- Cât va dura războiul?
- Ce teritorii și regiuni vor cădea sub controlul Rusiei?
- Va reuși furnizarea de resurse, precum combustibil, îngrășăminte, pesticide?
- Cum sunt condițiile de infrastructură, adică drumuri, căi ferate, terminale, spații de depozitare?
- Vor primi cultivatorii credit?
- Porturile ucrainene închise vor fi redeschise acum și, dacă da, când?
- Vor fi destui muncitori?
Ucraina primește cea mai mare parte a țițeiului din Rusia
Trebuie menționat că rușii încearcă să distrugă proviziile de benzină, kerosen și motorină pentru a dăuna armatei ucrainene. De asemenea, rețineți că Ucraina primește cea mai mare parte a țițeiului din Rusia. Prin urmare, toți cei implicați în agrobusiness sunt expuși la o mare incertitudine.
Nu se poate decât spera că întregul teritoriu al Ucrainei nu va cădea sub ocupația rusă, astfel încât vor exista regiuni suficient de sigure pentru a continua producția agricolă. Este discutabil că vestul Ucrainei și, probabil, mari părți din centrul și, eventual, sudul Ucrainei, nu vor fi ocupate. În orice caz, aceasta înseamnă că cel puțin cererea internă este satisfăcută.
Dacă unele mărfuri devin disponibile pentru export, iar porturile maritime ucrainene sunt încă închise, există o opțiune pentru comerț prin România și Polonia. Cu toate acestea, această modalitate este considerabil mai costisitoare și consumatoare de timp.
Unele alimente au fost deja raționale
Pe măsură ce trupele ruse încearcă să înconjoare marile orașe și să întrerupă aprovizionarea cu alimente, întrebarea devine: va fi suficientă mâncare pentru orășeni? Deocamdată, autoritățile susțin că există suficiente provizii pentru locuitorii orașului, cel puțin pentru necesitățile de bază precum pâinea, pastele și uleiurile vegetale. Cu toate acestea, unele alimente sunt acum raționale. Prețurile alimentelor sunt stabile. Autoritățile evaluează „creșterile nejustificate de preț” drept sabotaj. Țigările sunt insuficiente.
De asemenea, autoritățile susțin că în spitale și farmacii sunt suficiente medicamente. Dar există șiruri lungi de oameni care încearcă să cumpere medicamente esențiale și bandaje.
Cel puțin în orașele mari, inclusiv Kiev, mai funcționează utilități: electricitate, apă curentă, canalizare, comunicații mobile, internet. Există rapoarte despre trupele ruse care au jefuit magazine, bănci și civili în teritoriile ocupate. Operatorii de telefonie mobilă ucraineană au blocat roaming-ul către Rusia. Așa că trupele ruse au început să confiște telefoane mobile de la civili pentru a le suna acasă.
Magazinele și casele libere sunt jefuite
Vânzarea de alcool este acum interzisă la Kiev. Interdicția de acces este în vigoare de la 19:00 până la 8:00. Transportul public circulă, dar neregulat. Stațiile de metrou sunt folosite ca adăpost 24 de ore pe zi. Forțele aeriene ruse au atacat turnul de televiziune cu cel puțin două rachete. Cinci persoane au fost ucise.
Există rapoarte de jaf. Recent, securitatea statului a prins un grup de jefuitori care încercau să jefuiască aeroportul internațional „Kiev”. Loafers au jefuit, de asemenea, magazine, case și apartamente ale oamenilor care au părăsit Kievul. Există un număr semnificativ de astfel de rapoarte din toată Ucraina.