Creșterea galopantă a prețurilor din ultima perioadă tot mai mult bat la buzunarele moldovenilor, mai ales pentru vârstnici, dar și pentru familiile tinere sau cele cu mulți copii.
Doamna Natalia are șase copii și îl așteaptă pe-al șaptelea. Chiar dacă muncește și ea, și soțul, salariile nu le ajung pentru a întreține familia.
„Sincer să vă spun, prețurile puțin mușcă. Noi avem șase copii de diferite vârste și îl așteptăm pe al șaptelea. Bugetul nostru este de 10 000 lunar și sinceră să fiu, prețurile ne bat la buzunar. La noi se duc 2000 doar pentru combustibili la mașină, prețurile cresc, dar veniturile nu. Nici pensiile, nici alocațiile pentru copii nu cresc. Ne descurcăm cu greu din bani, am avut o grămadă de credite care soțul le-a achitat. Acum ne străduim să nu mai luăm credite.”
Și dacă cei tineri pot să muncească sau să-și ia într-o bună zi lumea în cap, bătrânii, cu pensia lor mizeră, o duc de azi pe mâine.
„Sunt bolnavă, am avut operație trebuiau să îmi taie mâna până la cot. Medicii mi-au făcut de trei ori operație și la mână și la picior. Mă dor foarte mult, nu pot merge. Eu sunt singură, feciorul a decedat nu demult și am rămas singură. Nu am soț, nu am pe nimeni. Prețurile sunt mari, dar nu avem ce face, așa e viața acum. Eu am supraviețuit pe vremea războiului și foametea din 46.”
„Eu am 2000 de lei pensia, iar pe medicamente se duc cam 1000 și încă mai achit și deplasarea în oraș. Nu, nu mă descurc. O fiică trăiește cu mine în casă și ea plătește comunalele, eu singur nu mă descurc, și am lucrat șofer 42 de ani.”
„De unde să ajungă? Totul se scumpește de pe o zi pe zi, și lumina, și gazul. De unde să fie mai ieftin la țară? Din contra, scumpesc, te jupoaie.”
Republica Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa, cu o economie modestă și locuri de muncă insuficiente. Din această cauză, moldovenii pleacă peste hotare, în căutarea unui trai mai bun, de cele mai multe ori, fără gând de întoarcere.