Producătorii agricoli, umiliți în toate felurile

Zeci de agricultori din raionul Sângerei au ieșit la un protest după ce le-a fost îngrădit accesul la terenurile agricole pe care le dețin. Ei au spus jurnaliștilor că nu pot ajunge cu tractoarele spre loturile pomicole din cauza unui parapet metalic, instalat pe acostamentul drumului de ocolire al orașului, transmite tvn.md.

Acesta a fost montat de antreprenorul care a executat lucrările de reparație a două sectoare de carosabil de pe traseul național Chișinău-Orhei-Bălți. Autoritățile le-au dat asigurări că vor identifica o soluție în cel mai scurt timp.

Agricultorii au declarat că această bară metalică îi împiedică să prelucreze pământul. Ei au cerut intervenția autorităților cât mai repede posibil pentru a putea îngriji loturile pomicole, deoarece neprelucrarea terenurilor le va genera pierderi sau chiar și amenzi.

Ion Sîrbuleț: „Noi nu avem acces la grădini și vrem ca această problemă să fie soluționată. Eu am scris, am aici răspunsuri de la toate instanțele. M-am adresat în primul rând la primărie la noi la Sîngerei. M-am adresat și la deputatul parlamentului, Gheorghe Iachim, la SA Drumuri Chișinău. Ne-au răspuns că totul e potrivit proiectului și nu este vreo soluție.”

„Nu avem acces la vița de vie, dintr-o parte Parlamentul promulgă legi, dacă nu vom lucra pământul, suntem amendați, dar cum să intri cu tehnica și nici lumea, pe care să o ei la lucru, nu-i.”

 „Poate or face ceva, poate un drum prin pădure sau pe aici. Ce să fac cu tehnica, s-o arunc peste acest parapet, nu poți intra…”

„Impozitele trebuie plătite, pământul trebuie lucrat. Dar când va fi roada, n-o vom putea strânge. Aici nu poți, dincolo nu-i intrare, n-au făcut nimic”, au spus oamenii.

Autoritățile au declarat că s-au autosesizat pe marginea acestui subiect, iar problema va fi rezolvată.

Arcadie Covaliov, primar de Sângerei: „Ce ține de loturile pomicole, oamenii au dreptate și noi am reacționat prompt. Probabil să se facă o intrare pe partea dreaptă, în fâșia de de protecție, ca oamenii să vină, un drum ca de țară, pur și simplu să ridice aici un pic pământul, iar oamenii să poată intra cu orice autovehicul. A fost comisă o eroare, una neintenționată, iar oamenii pe bune au dreptate, nu au acces la loturile pomicole. Noi cred că vom soluționa problema împreună cu Administrația de stat a drumurilor.”

Gheorghe Iachim, deputat în Parlamentul RM: „Eu cred că este i oeșire din situație, dar cum am spus puțin mai devreme, domnul Bejan, l-am contactat și a spus că va veni într-o vizită de lucru  pe data de 28. Când va fi prezent dumnealui, împreună cu cetățenii, vom fi și noi prezenți, vom lua o decizie.”

Pentru repararea acestui sector de drum s-au cheltuit aproximativ 37 de milioane de euro.