Practici agricole ecologice utilizate de 1/3 din fermele din lume
Aproape o treime din fermele din lume au adoptat practici mai ecologice, continuând să fie productive, potrivit unei evaluări globale a 17 cercetători din cinci țări, scrie cotidianulagricol.ro.
Cercetătorii au analizat fermele care utilizează o formă de „intensificare durabilă”, un termen pentru diferite practici, inclusiv agricultura ecologică, care utilizează terenuri, apă, biodiversitate, forță de muncă, cunoștințe și tehnologie pentru a cultiva și a reduce impactul asupra mediului cum ar fi poluarea cu pesticide, eroziunea și emisiile de gaze cu efect de seră.
Cercetătorii estimează că aproape o zecime din suprafața agricolă a lumii este sub o formă de intensificare durabilă, adesea cu rezultate dramatice. Ei au văzut că noile practici pot îmbunătăți productivitatea, biodiversitatea și serviciile ecosistemice, reducând în același timp costurile agricultorilor. De exemplu, ei documentează modul în care fermierii din Africa de Vest au crescut randamentele de porumb și de manioc; aproximativ 100.000 de fermieri din Cuba și-au sporit productivitatea cu 150%, reducând în același timp consumul de pesticide cu 85%.
Intensificarea durabilă „poate duce la rezultate benefice atât pentru producția agricolă, cât și pentru capitalul natural”, scriu cercetătorii.
Țările mai puțin dezvoltate tind să vadă cele mai mari îmbunătățiri ale productivității, în timp ce țările industrializate „au tendința de a vedea creșteri ale eficienței (costuri mai mici), minimizarea daunelor aduse serviciilor ecosistemice și, adesea, unele reduceri ale randamentului culturilor și animalelor”.
„Politicile guvernamentale mai puternice din întreaga lume sunt acum necesare pentru a sprijini adoptarea mai intensă a sistemelor agricole de intensificare durabile, astfel încât Obiectivele Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă aprobate de toți membrii ONU să fie îndeplinite până în 2030.
Acest lucru va ajuta la furnizarea de alimente suficiente și nutritive pentru toți, minimizând în același timp impactul asupra mediului și oferind producătorilor posibilitatea de a câștiga un trai decent”, a spus John Reganold, Universitatea de Stat din Washington, Regents Profesor de Știința Solului si Agroecologie și co-autor al lucrării.