Prețurile îngrășămintelor scad în sfârșit, dar numai pe hârtie
Prețurile îngrășămintelor scad în sfârșit, dar numai pe hârtie. Prețurile îngrășămintelor cu azot sunt în scădere. Nu poți (încă) să cumperi mai ieftin.
Prețurile la uree și la alte îngrășăminte importante au scăzut recent pe cele mai importante centre comerciale globale. Singura problemă este că, initial, nimic această scădere nu se vede în buzunarul fermierilor. Pe de o parte, mărfurile rămân rare și cererea existentă nu poate fi satisfăcută, iar pe de altă parte, fermierii încă așteaptă să vadă cum vor evolua prețurile, relatează agrimanet.ro.
Un factor major de incertitudine este, de asemenea, o posibilă escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina, cu efecte semnificative asupra aprovizionării globale cu îngrășăminte, precum și asupra prețurilor la energie și gaze. Dar este un fapt că prețurile ureei și-au continuat scăderea rapidă pe piețele futures în această săptămână, punând capăt unei lungi perioade de maxime.
Cu toate acestea, această scădere bruscă a prețurilor îi determină pe cumpărătorii din SUA și Europa să se retragă de pe piață în așteptarea scăderii în continuare a prețurilor. Ca urmare, marile țări exportatoare sunt forțate să-și reducă prețurile și mai mult. Ofertele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu au fost recent reduse cu aproape 200 USD pe tonă (FOB). Se spune că Algeria a încheiat acorduri cu Europa la prețuri între 620 și 640 de dolari pe tonă fob.
Exportatorii din Marea Baltică ar fi semnat contracte la 660 de euro pe tonă FOB, raportează analiştii. Este o scădere de până la 250 USD pe tonă (FOB) față de decembrie. Prețurile la azotat de amoniu, pe de altă parte, rămân relativ stabile în comparație cu ureea, dar și în acest caz sunt raportate primele semne de scădere. Prețurile gazelor continuă, de asemenea, să scadă și, astfel, contribuie la scăderea prețurilor la îngrășăminte.
Piața instrumentelor derivate continuă să înregistreze o scădere clară a prețurilor
În ciuda tulburărilor geopolitice și a prețurilor ridicate la energie și gaze, tot mai mulți comercianți încep să vadă lumină la capătul tunelului. Presiunea de vânzare pare să fie cea mai puternică pentru uree, după ce India a cumpărat unele volume la prețuri foarte, foarte ieftine puțin mai devreme decât se aștepta.
În SUA, prețurile ureei au scăzut la 510 USD, cu puțin timp înainte de licitația din India, dar apoi au crescut din nou la 632,50 USD pe tonă. Ureea pentru data din februarie este în prezent oferită la 560 USD pe tonă – cu o tendință în continuare descendentă. Până în vară, prețurile solicitate în USA vor scădea la 470 de dolari pe tonă, iar până în toamnă vor scădea la 430 de dolari pe tonă.
Cu toate acestea, situația se poate schimba rapid (după cum am văzut în ultimele luni).
Până acum, însă, aceste scăderi semnificative ale prețurilor au ajuns la fel de puțin la fermieri. Motivul: dealerii au încă mărfuri mult mai scumpe în depozite și doresc să-și limiteze pierderile. În plus, cantitățile efectiv disponibile și tranzacționabile sunt foarte mici, iar prețurile menționate sunt doar pe hârtie.
Cât costă cele mai importante îngrășăminte în Europa?
În a doua săptămână a lunii februarie, KAS, cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii germani, a costat 606 euro pe tonă în porturile de import – adică cu 10 euro mai puțin decât acum 10 zile, dar cu aproape 380 euro pe tonă maim ult decât acum un an. Pentru UAN fermierii trebuie să plătească aproximativ 590 de euro pe tonă – tot cu 10 euro mai puțin decât acum 10 zile și cu aproape 390 de euro mai mult decât acum un an.
Ureea, cel mai important îngrășământ cu azot de pe piața mondială, a costat aproape 800 de euro pe tonă pe piețele spot din Germania în această săptămână. Adică cu aproape 90 de euro mai puțin pe tonă decât acum 10 zile. În Franța a scăzut puțin mai mult: 682 de euro pe tonă.
Cel puțin în Europa, prețurile la DAP nu au scăzut. În Germania chiar a crescut ușor, la 808 euro pe tonă. Prețurile de 818 euro pe tonă sunt raportate și în Franța.
Situația este similară pentru îngrășămintele cu potasiu, la aproape 410 de euro pe tonă.