În Republica Moldova, infrastructura post-recoltare este slab dezvoltată. Prin urmare, tot mai mulți agricultori își vând marfa ca materie primă la prețuri mici, în loc să o proceseze și să obțină profit. Nu este și cazul lui Vladimir Burlac, care a decis să schimbe lucrurile. Împreună cu familia, îngrijește o livadă de mere pe o suprafață de peste un hectar. Fructele sunt procesate și transformate în suc.
Tehnica performantă este decisivă. Iar pentru a crea un produs de calitate, antreprenorul a adus utilaj de peste hotare.
Vladimir Burlac, producător:”Am schimbat totul – și încăperea, dar și condițiile. Chiar și utilajul mic care a fost înainte, până la urmă este unul destul de performant, pentru că este Austriac și Italian. Are o capacitate de producere de 600 de litri de suc pasteurizat pe zi. Luând în calcul piața mică și faptul nu avem acum acces la magazinele mari, utilajul este ok.”
Odată cu modernizarea utilajului și mecanizarea întregului proces de producere, nu este nevoie de mulți muncitori.
„Este o problemă din două părți: dacă luăm un utilaj performant, unde oamenii participă la proces, pierdem două locuri de muncă, iar cu utilajul pe care îl avem, menținem locurile de muncă a cel puțin doi oameni din sat.”
Producătorul oferă un preț mai avantajos celor care îi furnizează materia primă.
„Noi dăm un preț mai bun de cât fabricile de procesare a sucului. Pe lângă aceasta noi prestăm și servicii: omul vine cu merele lui, știe cum le-a crescut, cu ce a tratat pomii, după care vin și iau suc de la noi, produs din propriile mere. În zona noastră, pe malul Nistrului, livezi sunt destule, la fel și mere multe. ”
Producerea sucului are loc pe tot parcursul anului, pentru că Vladimir Burlac cumpără mere autohtone păstrate în frigidere. În așa mod, ajută pomicultorii să-și realizeze fructele.
„Vedem ce se întâmplă acum pe piață, stau frigidere pline cu mere, sunt mere locale, frumoase, dar din cauza că oamenii nu știu cum să le exporte, stau în frigidere. După anul nou am cumpărat primul lot de mere din frigidere, suntem mulțumiți de calitate, căci e un măr crescut cu multă dragoste și multă muncă.”
Urmăriți emisiunea „AgroProfit” cu Olivia Cucoș, în fiecare miercuri, la ora 19:30, ca să aflați cum puteți face bani, pornind de la o idee.