Grigore Vieru – un POEM neuitat / VIDEO
De 13 ani suntem mai săraci, de 13 ani suntem fără Grigore Vieru. Pe 14 februarie, marele poet român ar fi împlinit 87 de ani. Doar cei însetați de creația lui Vieru au venit să depună flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale din Bălți, relatează Nord-News.md.
Cristina Craevscaia, consilier municipal: „Cu poeziile lui Grigore Vieru am crescut toți noi. Sursa poeziei lui Grigore Vieru a fost mereu dragostea, valorile naționale, zbuciumurile tinereții.”
„Este un dar Dumnezeiesc, unii simt asta, alții mai puțin.”
„Să nu uităm că a născut în miile de suflete a basarabenilor ideea de unire a acestor două maluri.”
„A fost poet, îl cunoaștem după poeziile sale, este adorat de către copii, mai ales. Țin minte doar denumirea „Legământ” și câteva poezii, „O mamă”, „Ce faci mamă”,” au spus oamenii.
Grigore Vieru a scris poezii despre mamă, patrie, natură, sat, multe dintre care au devenit versuri pentru cântece. Chiar și așa, sunt oameni care cunosc prea puțin despre Grigore Vieru sau chiar nimic.
„Vieru este un scriitor. Nu prea știu nimic despre el, nu știu ce să vă spun interesant.”
– A fost un scriitor, un poet.
– Cunoașteți vreun vers?
– Nu prea, demult am terminat școala.
„Of, domnișoară, demult am învățat la școală. Este un scriitor din Moldova”, au răspuns unii trecători.
Din păcate, se pierde cultura de a citi poezii, spun oamenii. În anii 70 au fost deschise 600 de librării, toate cu același nume – Luminița, în 600 de sate din ce era atunci Republica Sovietică Socialistă Moldova. Până în 1990, numărul lor a crescut la 1500.
„În fiecare al doilea sat au fost construite Luminițe. Nicăieri în lume nu este așa ceva, nici în cele mai bogate țări. Astăzi, în ce s-au transformat aceste Luminițe? În baruri și cafenele.”
În Bălți nu există nicio școală sau o stradă care să poarte numele lui Grigore Vieru, cu excepția unei grădinițe.
Nicolai Grigorișin, primar de Bălți: „Este ziua poetului care a pus temelia culturii țării noastre, care a scris poezii superbe, consider că este un om cu nume mare a Moldovei.”
Tatiana Dubițcaia, viceprimar de Bălți: „A scris despre mama, a scris despre limbă, ne-a învățat să ne iubim graiul și patria. Versurile lui au stat la baza multor cântece.”
„Pe drum alb, înzăpezit,
Pleacă mama.
Pe drum verde, înverzit,
Vine draga.
S-o petrec pe cea plecând
Pe drum alb?!
S-o-ntâlnesc pe cea venind
Pe drum verde?!”
La 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident rutier. A încetat din viață la două zile, în urma unui stop cardiac, din care nu a mai putut fi resuscitat.
Post-mortem, poetul a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, iar câteva şcoli din R. Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi, poartă numele lui Grigore Vieru.