Cimpanzeii tratează rănile altor cimpanzei, folosind insecte strivite
Cercetătorii au observat un comportament inedit la un grup de cimpanzei din Africa, și anume cum își tratează propriile răni sau chiar și ale altora cu ajutorul unor insecte prinse în zbor, potrivit unui studiu publicat recent, scrie digi24.ro cu trimitere la The Guardian.
La oameni, primul instinct este să dezinfecteze rana și să o acopere cu un bandaj. Însă cimpanzeii au inventat o metodă mai creativă: prind insecte și le pun direct pe rana deschisă.
Oamenii de știință au observat acest comportament la cimpanzeii din vestul Africii, în Gabon, și au mai observat că primatele folosesc insectele nu numai pentru a-și trata propriile răni, ci și pe ale semenilor.
Studiul, publicat luni în revista Current Biology, marchează o contribuție importantă la dezbaterea științifică în derulare privind abilitatea cimpanzeilor – și a altor animale, în general – de a-i ajuta dezinteresat pe alții.
Proiectul a început în 2019, când o femelă adult de cimpanzeu, Suzee, a fost văzută inspectând o rană la piciorul puiului ei adolescent.
Suzee a prins o insectă din zbor, a băgat-o în gură, aparent strivind-o, după care a pus-o pe rana puiului ei. Apoi a luat insecta de pe rană și a repetat mișcarea de încă două ori.
Scena s-a petrecut în parcul național Loango de pe coasta atlantică a Gabonului, unde cercetătorii studiază un grup de 45 de cimpanzei centrali, o subspecie aflată în pericol de dispariție. Oamenii de știință au observat de cel puțin 19 ori cimpanzei administrându-și acest tratament într-o perioadă de 15 luni.
Iar în alte două ocazii au văzut cimpanzei răniți primind acest tratament de la alți membri ai grupului.
Rănile, uneori cu dimensiuni de câțiva centrimetri, provin de la conflicte între membrii grupului sau cu membrii unui grup rival.
Departe de a protesta împotriva tratamentului, cimpanzeii răniți erau fericiți că sunt îngrijiți. „E nevoie de multă încredere să pui o insectă pe o rană deschisă. Par să înțeleagă că, dacă îmi faci asta cu această insectă, atunci rana mea se va vindeca. E uimitor”, a declarat Simone Pika, biolog la Universitatea Osnabruck din Germany, coautor al studului.
Cercetătorii nu au putut identifica ce insectă a fost folosită pentru tratarea rănilor, dar cred că este o insectă zburătoare, dat fiind mișcarea rapidă a cimpanzeilor de a o prinde.
Simone Pika afirmă că insecta ar putea conține substanțe antiinflamatorii care au un efect de calmare. Insectele sunt cunoscute pentru diferitele lor proprietăți medicinale, iar cercetătorii trebuie să facă mai multe studii pentru a identifica insecta folosită de cimpanzei.
Păsările, urșii, elefanții și alte animale au fost observate cum de autotratatează, de exemplu mâncând anumite plante. Ce este însă unic la cimpanzei este că nu se tratează numai pe ei, ci și pe alții.
Unii cercetători se îndoiesc totuși de capacitatea speciilor de animale de a manifesta comportamente prosociale, cum ar fi îngrijirea dezinteresată a altora, mai spune Simone Pika.
Dar în acest caz cimpanzeii nu au nimic de câștigat, a adăugat ea. Atunci, de ce o fac? La oameni, comportamentul prosocial are legătură în general cu empatia, o ipoteză care merită studiată în continuare, a mai adpugat cercetătoarea.