Ceaiul alb, băutura cu cel mai mare nivel de antioxidanți
Ceaiul alb este un sortiment de ceai aparte. Acesta este apreciat pentru aroma minunate, pentru delicatete, dar si pentru raritatea sa. Originile lui merg pana in timpul dinastiei Tang (618-907), cand acesta era servit doar la curtea imparatului chinez si oaspetilor sai, deoarece era scump, scrie sfatnaturist.ro.
Pe masura ce beneficiile ceaiului alb au ajuns sa fie tot mai cunoscute, acesta s-a raspandit in toata lumea.
Ceaiul alb poate fi cules doar cateva zile, primavara devereme, din mugurii si frunzulitele tinere ale plantei Camellia Sinensis. Astfel, infuzia de un galben-verzui pal are un parfum subtil, floral si dulceag.
Ce trebuie sa stii despre ceaiul alb
Are o cantitate de cafeina mult mai mica
In comparatie cu celelalte tipuri de ceaiuri, cel alb este cel mai putin procesat, deoarece contine toate substantele nutritive esentiale. Mugurii plantei ofera acestei bauturi o aroma dulceaga, iar cantitatea de cafeina este mult mai mica in comparatie cu cea prezenta in ceaiul verde si negru:
- o cana de ceai alb= 20 mg cafeina
- o cana de ceai verde= 30 de mg cafeina
- o cana de ceai negru= 50 mg cafeina
In schimb, ceaiul alb este mai dulce in comparatie cu celelalte doua, are o aroma mai fina si mai delicata.
Ceaiul alb, bautura cu cel mai mare nivel de antioxidanti
Conform studiilor de specialitate, s-a observat ca ceaiul alb contine cel mai mare nivel de antioxidanti, oferind si protectie impotriva cancerului, inflamatiilor si colesterolului. In plus, ceaiul alb este antibacterian, antifungic si lupta impotriva imbatranirii celulare. Conform celor de la Pacific College of Oriental Medicine, frunzele de ceai alb raman aproape de starea lor naturala, astfel incat se poate beneficia la maxim de antioxidanti ce lupta impotriva celulelor care duc la aparitia cancerului.
De exemplu, specialistii de la Universitatea din Oregon State, SUA, au facut un studiu pe soarecii de laborator si au observat ca ceaiul alb reducea numarul tumorilor canceroase de la 30 la 13.
Iata si alte beneficii care te vor face sa consumi mai des ceai alb:
- intareste sistemul imunitar si protejeaza impotriva infectiilor virale si bacteriene
- scade nivelul colesterolului rau din organism
- ofera energie si reduce stresul
- scade pofta de mancare si automat greutatea corporala
- scade riscul aparitiei atacurilor de cord
- diminueaza simptomele diabetului
- este benefic celor care sufera de artrita sau osteoporoza
- are un efect de regenerare celulara, grabind astfel procesul de vindecare in cazul ranilor
Cum se prepara ceaiul alb
In procesul de productie a ceaiului alb, frunzele si mugurii se usuca la lumina soarelui, nefiind prelucrate sau fermentate.
Cel mai important aspect de rinut minte cand vine vorba de prepararea ceaiului alb este faptul ca acesta nu se infuzeaza in apa clocotita, deoarece va duce la arderea frunzelor si la distrugerea substantelor pretioase. In general, ceaiul alb se infuzeaza la 70-80 °C.
Este recomandat sa se foloseasca 1 lingurita sau 1 lingurita si jumatate de planta la o cana de ceai (250 ml). Se toarna apa peste ceai si se lasa la infuzat 1-3 minute. Timpul de infuzare depinde de preferinta dvs. de gust, un timp mai lung echivaland cu un ceai mai amar.