În contextul globalizării și migrației tot mai masive, încă avem oameni care țin la tradiții și obiceiuri.
În satul Corjova, din raionul Criuleni, de mai bine de douăzeci de ani activează ansamblul folcloric „Mărgăritare basarabene”. Colectivul a fost fondat pe lângă casa de cultură din localitate, la inițiativa primarului Gheorghe Ojog.
LIUBA POPONEȚ, directorul Casei de Cultură, s. Corjova, r. Criuleni: „Scopul Casei de Cultură este ca să valorificăm tradițiile și obiceiurile, care sunt pe teritoriul satului nostru, să valorificăm tinerii talentați, meșteșugurile populare.”
În ansamblu cântă 15 persoane, de vârste diferite. La Corjova, șezătorile se fac ca pe timpuri, în casa cea mare.
Colectivul de artiști amatori reprezintă frumos satul la concerte și festivaluri. Tot la Corjova, în luna iulie, se organizează anual Concursul Național „Nistrule cu apă lină”, la care participă peste 100 de fluierari din toată țara.
LIUBA POPONEȚ, directorul Casei de Cultură, s. Corjova, r. Criuleni: „Chiar și din afara țării vin la acest concurs. E un festival ca o piatră rară într-o cunună, așa măsură culturală și frumoasă.”
Acum, ansamblul se pregătește pentru un spectacol care va avea loc în curând.
LIUBA POPONEȚ, directorul Casei de Cultură, s. Corjova, r. Criuleni: „Toate le petrecem. Și adunări se petrec, concerte. Chiar acum suntem în căutare pentru spectacolul „Miss Baba”. La noi acesta e o tradiție, este invenția domnului primar, Gheorghe Ojog și repetăm la fiecare doi ani.”
Victoria Antoci face parte din ansamblu de pe când avea zece ani. Acum este conducătorul grupului artistic.
Datorită participării la concursurile internaționale, colectivul a devenit renumit și peste Prut.
Victoria Antoci, conducător, ansamblul folcloric „Mărgăritare Basarabene” : „Recent, în luna decembrie, ne-am întors din România, unde am participat la festivalul al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă. Totodată, am fost și la Mănăstirea Putna, acolo unde este un festival al colindelor.”
Vera Pisarenco este membră a ansamblului încă de la fondare și are doar amintiri frumoase.
Vera Pisarenco, membru, ansamblul folcloric „Mărgăritare Basarabene” : „Niciodată nu regret că am fost în ansamblu atâția ani. Am văzut atâtea lucruri. Nu toate colegele au văzut atâtea, cum am văzut noi, care suntem în ansamblu.”
La șezătorile organizate, chiar și fetelor tinere le este interesant.
„Învăț noi lucruri ce obiceiuri aveau strămoșii noștri cu ce se ocupau ei.”
„Învăț să cos, să cânt piese frumoase și să brodez.”
„În primul rând, e interesant, sunt persoane dragi, este bunica mea.”
De-a lungul anilor, artiștii amatori din Corjova au adunat sute de diplome și zeci de trofee, la concursurile și festivalurile naționale și internaționale.