Sectorul avicol se află într-o situație vulnerabilă

Federației Ruse nu-i sunt pe plac ouăle și carnea de pasăre din Republica Moldova. O decizie în acest sens a fost luată de Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară de la Moscova Rosselhoznadzor, care intrat în vigoare de marți, întâi februarie. Motivul interzicerii importului de produse avicole din țara noastră ar fi un caz de gripă aviară, depistat într-un sat din raionul Telenești. Vestea venită din capitala Rusiei nu i-a luat prin surprindere pe producătorii autohtoni, relatează Nord-News.md

Reprezentanții avicolei din satul Corlăteni, raionul Râșcani spun că și-au sista exporturile de câțiva ani.  Ei și-ar fi dorit să ajungă pe piața rusească, dar nu e cazul.

Eugen Urzică, directorul avicolei din Corlăteni: ,,Până în anul 2007 s-au făcut exporturi în România, cam 30-35 milioane de ouă anual. În Irak cam 10 ani am făcut export, noi am fost primii din Moldova care au făcut export în Irak, am fost prezenți acolo pe piață 10 ani de zile. Ultimul export am făcut în anul 2019 în Arabia Saudită.

Diminuarea exporturilor de ouă în țările din Orientul Mijlociu a afectat capacitatea de producție a avicolei.

Eugen Urzică, directorul avicolei din Corlăteni: ,,Ca să nu facem surplus mare, ca să nu stăm cu marfa în depozit, activăm la 30% din fermă. 30% ar însemna vreo 20 de milioane anual. Noi suntem nevoiți la vânzarea de ouă să mai adăugăm 12% din buzunar, ca să plătim la stat. Astfel, la noi în fiecare lună se acumulează plăți de TVA de sute de mii de lei. Uneori și noi și alți agenți economici, sunt nevoiți să plece la Bancă să ia un credit, sau să deschidă o linie de credit ca să achite acest TVA, ca să acopere acest TVA la sfârșit de lună, venit din vânzări.”.

Contactat telefonic de jurnaliștii Nord-News, directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Manciu a confirmat că în Moldova a fost depistat un caz de gripă aviară, iar la moment specialiștii inițiază controale necesare pentru a opri răspândirea acesteia.

Alexandru Manciu, director general adjunct ANSA: ,,În localitatea Hirișeni, r. Telenești a fost identificat un focar de influență aviară, pe care l-am și supus lichidării rapide, în scopul nedifuzării acestuia. Este de menționat că la moment, dar nici în anii precedenți, Moldova nu a efectuat acțiuni de export în Federația Rusă cu producție de pasăre, păsări vii, sau ouă. Este o interdicție temporară. Dar asta nu afectează nicicum activitatea economică din Moldova, atâta timp cât noi nu exportăm în Federația Rusă, produsele pe care aceștia îi restricționează.

Nu este pentru prima dată când Federația Rusă restricționează importul de produse agricole din Republica Moldova. În anul 2013, Rusia a interzis importul vinurilor din Moldova. Potrivit experților ruși, în loturile de vinuri moldovenești importate în Federația Rusă a fost depistată „o cantitate exagerată de plastifianți”. În anul 2021, tone de mere moldovenești, care urmau să ajungă în regiunea Breansk din Rusia, au fost întoarse înapoi. În loturile de fructe au fost depistate dăunători de carantină.