Ivan Dobuleac: ”Creștem fructe gustoase, de calitate”/FOTO
Povestea producătorului de fructe Ivan Dobuleac începe în satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, prin anul 2009 când și-a înființat o societate comercială. Treptat, a cumpărat zeci de hectare de teren agricol în câteva sate din preajmă, astfel în prezent livada sa are o suprafață de 200 de hectare, unde crește în jur de 14 soiuri de mere, iar prune pe 45 ha, cireșe pe 2 ha și căpșuni pe 5 ha de câmp deschis, scrie agroexpert.md.
Comercializarea fructelor are loc în țară, îndată ce se coc, mai ales că în perioada aceasta, costurile de păstrare sunt destul de ridicate. În plus, fructele fiind de calitate, sunt la mare căutare și se vând ca pâinea caldă.
”Am vândut merele toamna cu prețul de 3-3,50 lei direct din câmp. Avem în jur de 600 de tone la frigider, deocamdată le păstrăm pentru mai târziu. Ne-am dori să inițiem contracte de export, sunt membru al Asociației Moldova Fruct și dețin certificatele de calitate, numai că din motiv că totul facem singuri, împreună cu soția, încă nu ne-a ajuns puterile să ne ocupăm și de pregătirile pentru export. Am investit în jur de 20 mii de euro pentru proiectul de a procura un frigider în sumă de 1mln 500 mii de euro, vedem cum facem. Pe de altă parte, ne mai dorim să plantăm livadă intensivă cu plasa antigrindină, cam 14-15 mii de euro per hectar sunt costurile, dar nu putem sădi numai un hectar. Totodată, un bazin pentru irigare ne trebuie, investițiile în acest sector sunt mari pentru a obține recolte bogate, fructe de calitate, altfel nu se poate” a povestit producătorul de fructe, Ivan Dobuleac.
Speranța producătorului de la Briceni se ține pe pasiunea pentru agricultură și susținerea soției, cât și a copiilor, care se implică la culesul fructelor, mai ales a cireșilor și căpșunilor.
”Toată familia suntem implicați, soția Cristina este mereu alături, dar și fetița noastră, vara la culesul cireșilor, apoi căpșunelor, am ales sorturi deosebite, cărnoase, mari ca dimensiune și foarte gustoase. Atât cireșele, cât și căpșunele noi încercăm să le vindem direct din câmp, cât mai rapid, pentru ca să nu se altereze. De altfel este o practică și pentru prune, avem câteva soiuri pe care le vindem foarte repede. Avem frigider, dar nu este atât de mare și în plus, fiind mai vechi, nu prea îl încărcăm.Vom vedea ce va mai fi, cu toate scumpirile acestea în lanț, în primul rând motorina s-a scumpit atât de mult că ne gândim cum să facem ca să ne ajungă banii necesari pentru toată cantitatea de care avem nevoie. Într-adevăr este o perioadă dificilă pentru toți agricultorii, toate produsele fitosanitare la fel s-au scumpit, dar nu ne dăm bătuți, căutăm soluții, sperăm că autoritățile se vor implica să ne susțină mai mult” a menționat producătorul de fructe, Ivan Dobuleac.