„Ce generație o să iasă?” Părerile oamenilor despre învățământ

 Din 24 ianuarie, toate școlile din Republica Moldova au trecut iarăși la învățământul online. Atât pentru copii, dar și pentru părinți și bunici, lecțiile au devenit din nou o povară.

„După câte spun prietenele mele, copiii lor nu înțeleg nimic din lecții online, care a fost tema dată sau ce exercițiu le-a fost dat. Mulți copii nu înțeleg și nici măcar nu au posibilitate să întrebe, sau se jenează.”

„Nepoata mea este clasa întâi. Învață online, părinții sunt împotrivă, mai bine ar merge copii la școală. Proiectul ar fi unul bun, dar nu știu cum alții, depinde de persoane, eu sunt împotriva școlii online.”

„Noi suntem bunici, și da, ne gândim ca copii să nu se molipsească. Noroc de mamele care stau acasă și pot face lecții online. Dar mamele care sunt la lucru, ce să facă? Unii au computere, alții n-au. Am în mahala că nici la școală nu-i trimit, că n-au cu ce, și nici online. Ce generație o să iasă?”

Nea Nicolae, din satul Budești, municipiul Chișinău, de câțiva ani și-a luat nepotul sub tutelă. Nu-i convine nici lui situația, dar dacă ar primi niște subvenții, tot i-ar fi de folos.

„Am un nepoțel, e clasa a opta și îl tutelez, l-am luat la mine. Nu-mi place deloc online, eu mă uit la Orhei, au închis câteva școli, și la noi au închis, că tare mulți copii sunt bolnavi. Eu nu lucrez, dar n-aș fi împotrivă să mai primesc ceva, că eu primesc pe el 1400 lei. Banii n-ar strica, bani mulți niciodată nu sunt.”

Salariații care au copii cu vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități pot beneficia, în această perioadă, de zile libere și până la 150 de lei pe zi, din bugetul de stat.

Anunțul a fost făcut marți, 25 ianuarie, de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătaru, în cadrul unei conferințe de presă.