Ultimele statistici arată că Republica Moldova este statul cu cea mai mare depopulare de pe continentul european. Totuși, în țară au mai rămas oameni talentați, care își doresc să producă o schimbare în domeniile pe care le reprezintă, inclusiv în agricultură.
Recent, Cercetătorii Universităţii Tehnice din Republica Moldova au fost distinşi cu Marele Premiul al Universităţi Tehnice din Cluj-Napoca. Au obţinut 19 medalii de aur şi patru de argint la Salonul Internaţional al Cercetării Ştinţifice Pro-Invent-2021. Mihai Balan a creat o instalaţie ce usucă sâmburii de struguri de două ori mai repede decât un utilaj obişnuit, pentru care a obținut aurul.
MIHAIL BALAN, șef Birou Protecția Proprietății Intelectuale și Transfer Tehnologic, UTM: Am observat că dat fiind faptul că țara noastră este una agroindustrială, mai ales noi ne ocupăm cu prelucrarea strugurilor, în urma prelucării primare a strugurilor – se obțin multe deșeuri industriale, unul dintre care sunt semințele de struguri. Din semințele de struguri este posibil de extras uleiul, care este foarte benefic pentru organismul uman, foarte benefic.
Procesul de tratare termică a semințelor de struguri trebuie să fie unul calitativ, iar metodele existente până atunci nu erau întocmai potrivite.
MIHAIL BALAN, șef Birou Protecția Proprietății Intelectuale și Transfer Tehnologic, UTM: Nouă ne-a apărut ideea de a usca semințe de struguri nu fiind puse pe o suprafață oarecare, adică pe o tavă, dar fiind antrenate în strat suspendat, printr-un tub, aerodinamic, semințele sunt menținute la o înălțime oarecare, respectiv ele se află în mișcare și sunt prelucrate termic din toate unghiurile. Aflându-se sub aceeași viteză constantă, are loc autosepararea semințelor din această zonă.
Inventatorul Vitalie Vișanu a creat o metodă deosebită de uscare a piersicilor, ce permite reducerea cheltuielilor de energie și obținerea unui produs calitativ.
VITALIE VIŞANU, inginer, lector, UTM: Instalația oferă posibilitatea de a usca produsul prin mai multe metode, una din ele ar fi convecția forțată, după care cu microunde, apoi metoda hibridă, pe care iată o brevetăm cu domnul Balan. Inițial, în general, mi s-a spus: „Nu te apuca de asta, că nu-ți va reuși nimic”. În Moldova, România, nicăieri nu sunt piersici uscați. Și când ne gândeam cu domnul Bernic ce să uscăm, ziceam să alegem ceva nou, ceva care să aibă concurență pe piață – mere, prune deja sunt uscate, voiam ceva nou. Piersicii sunt gustoși, frumoși, mari. Dar cum se usucă? Prin ce metodă? Cineva mi-a zis „Nu te apuca, nu se usucă piersicii, nu în zadar nu se usucă în Moldova piersici”. Înseamnă că este o problemă undeva. Ei se fac negri. Dar pe mine m-a atins chestia asta. „Hai să încercăm”. La început era un moment, că erau mai negri, dar după asta, prin unele încercări, am fost insistent.
Rezultatul dorit nu se obține din prima. În procesul de lucru, se mai întâmplă și experimente mai puțin reușite.
VITALIE VIŞANU, inginer, lector, UTM: Dacă ar fi o greșeală teoretică, ar fi poate mai bine decât una practică. Când lucram cu microundele, am luat una de acasă, am desfăcut toate piesele, părțile componente de bază. Și am încercat să o adaptez la uscare, să o pun în altă cutie, să fac uscarea cu microunde. La început când lucram cu instrumentele, eram protejat, era bine. Dar din grabă, am apucat cu două mâini deodată și am scos două contacte de la un condensator. Eram cu un coleg într-un capăt, apoi, când am deschis ochii, eram mai departe.
Cât despre digitalizarea agriculturii, aceasta este, se pare, mai aproape decât ne-am fi așteptat. La Academia AGRO IT cunoștințele fermierilor se combină cu cele din domeniul IT, microelectronică și robotică.
ANDREI BRAGARENCO, lector la UTM: Am mers în primul rând în teritoriu să vedem ce ne spun agricultorii pentru că IT-stul poate să programeze orice, dar el are nevoie de niște specificații tehnice, lucru în teritoriu, niște interviuri cu obiectul. Atunci când noi, ca IT-ști sau ca tehnicieni, ne gândim la o problemă – că eu aș rezolva în felul acesta, agricultorul repede te pune la punct: Stai că nu-i chiar așa, tu crezi că lucrurile sunt atât de simple, nu știu cum acolo…?
În curând, pe teritoriul campusului de la Universitatea Tehnică va fi instalată o seră inteligentă, un spațiu în care inginerii vor putea experimenta. Într-o lume în care există deja drone agricole ce monitorizează câmpuri și stropesc culturile, sisteme de irigare inteligentă, dispozitive ce-i permit antreprenorului să ia decizii bazate pe date și cifre concrete, ar fi păcat să nu profităm și noi de aceste oportunități.
Urmăriți emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco, în fiecare luni, la 19:30!