Expert: Guvernul luptă cu acest balaur și „BALAURUL” momentan câștigă
Tariful la gazele naturale ar putea să crească până la 15,59 lei, de la 1 ianuarie. Moldovagaz a expediat în adresa Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o solicitare în acest sens. Aceasta urmează să fie examinată de ANRE într-o ședință deschisă.
CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat pe domeniul Energetic: Trebuie să înțelegem foarte clar prevederile cadrului normativ și metodologia de calculare și aprobare a prețurilor reglementate. Aceasta este atribuția autorității de reglementare, care urmează să verifice și să includă doar costurile justificate în prețul reglementat.
VIOREL GÎRBU, expert în politici economice: Totuși, vedem această disfuncționalitate și această modalitate nu tocmai fericită de stabilire a tarifelor atunci când ANRE-ul, într-un final, stabilește tariful. Poate ar fi bine, într-o anumită marjă, furnizorul de servicii, importatorul și furnizorul de gaze naturale să stabilească pe cont propriu tarifele pe care să le valideze eventual și ANRE-ul să intervină pentru că această modalitate duce la anumite tărăgănări și chiar și la politizarea acestui proces. Chiar și în perioada anterioară, ANRE-ul, într-un fel aștepta girul politicienilor pentru ca să aprobe aceste tarife, cel puțin asta se înțelegea din presă.
Specialiștii spun că situația în care se află Republica Moldova nu putea fi prevăzută, pentru a lua niște măsuri din timp.
ION MUNTEAN, expert în energetică: Este cu certitudine o situație pe care n-am fi putut-o anticipa acum jumătate de an. Probabil nici la Gazprom, cei mai buni strategi nu se așteptau la un asemenea impact pozitiv pentru ei. Dacă să comparăm cu România, cu Ucraina, la zi, avem un preț mai mic. Nu cred că am putea să spunem că avem un preț rău la moment. Alta este situația că nu știm cum vor evolua lucrurile în viitor, pe termen mediu în ceea ce privește prețul petrolului și prețul gazelor naturale.
MIHAELA RUDENCO, prezentatoare: Adică n-o să avem în curând un preț foarte scăzut?
ION MUNTEAN, expert în energetică: După părerea mea, n-o să fie atât de scăzut după cum am spera sau ne-am dori.
În urma creșterii anterioare a tarifului la gaz până la 11,08 bani, Executivul a anunțat un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Totuși, suportul nu e pentru toți.
VIOREL GÎRBU, expert în politici economice: Agenții economici sunt ignorați în totalitate. Nu auzim nici un mesaj din partea nimănui. Ministerul Economiei nu zice nimic, nici Ministerul Finanțelor, prim-ministrul tace. Toți vorbesc despre păturile social vulnerabile, ceea ce este corect, dar ele devin social vulnerabile fiindcă nu găsesc locuri de muncă și nu găsesc salarii înalte. Păturile social vulnerabile sunt întreținute din impozitele și taxele plătite tot de agenții economici. Sectorul per ansamblu este gestionat de o manieră foarte proastă. Momentan, Guvernul este în luptă cu acest balaur și balaurul momentan câștigă. Deci la un capăt tăiat, cresc altele trei.
Pe 20 ianuarie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Hotărârea privind declararea stării de urgență pentru 60 de zile. Propunerea a venit din partea Guvernului în contextul existenței riscului de întrerupere/limitare a aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.
Între timp, și întreprinderea Furnizarea Energiei Electrice Nord a solicitat ANRE majorarea tarifului la energia electrică, în cazul dat cu 50%.
Nu ratați emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco, în fiecare luni, de la 19:30!