După ce, acum trei săptămâni, maternitatea din orașul Fălești a fost închisă, din cauza lipsei de specialiști, autoritățile locale au decis să ceară ajutorul Ministerului Sănătății. Pentru a atrage specialiști în teritoriu, aceștia sunt gata să ofere și locuințe sociale, relatează NordNews.md.
Sergiu Fîntîna, președintele raionului Fălești: „Noi avem mai multe apartamente sociale, care au fost repartizate după anumite criterii. La moment mai avem încă trei apartamente care sunt libere. Și anume, a fost luată o decizie a Consiliului Raional Fălești ca aceste apartamente să fie destinate doar pentru persoane din cadrul sistemului medical.”
Oamenii spun că tinerii pleacă din sistem, din cauza provocărilor la care sunt supuși la locul de muncă.
„Problema nu este la nivel de raion, problema e la nivel de țară. Și atâta timp, cât politica față de cadrele tinere nu o să fie schimbată la nivel de țară și conceptul însuși de abordare a tinerilor, atunci nu o să facem noi schimbarea, la Fălești. Nu este un rezultat al politicii de azi, este un rezultat al politicii de ani de zile. Medicul rezident nu are la noi aceleași drepturi ca și medicul de rând”, spune o femeie.
Președintele raionului Fălești a declarat că va depune tot efortul pentru ca maternitatea să-și reia activitatea.
Sergiu Fîntîna, președintele raionului Fălești: „În primul rând, noi vom discuta cu specialiștii care sunt în teritoriu. Și sper că în luna februarie, maternitatea să-și reia activitatea. Au mai fost asemenea situații în anul 2020, pe o perioadă de trei luni de zile maternitatea și-a sistat activitatea.”
Alexandr Severin, primarul orașului Fălești: „Din lipsa cadrelor, la sfârșitul anului 2021, a fost inștiințat Ministerul Sănătății de către domnul director. Maternitatea nu este închisă pe moment, este sistată doar activitatea pe o perioadă nedeterminată, din diferite motive. Unul dintre ele, și cred că cel mai important, care s-a discutat astăzi, este lipsa de cadre specializate, pentru a acorda serviciile medicale necesare. Cred că este o problemă la nivel republican.”
În anul 2021, la maternitatea din Fălești au fost înregistrate 265 de nașteri. Ultima mămică a fost externată în data de 30 decembrie, când personalul medical a fost anunțat că maternitatea își sistează activitatea.
Ina Bujor, fostă asistentă superioară în maternitatea din Fălești: „Suntem moașe, suntem asistente pentru copii, suntem specializați într-un anumit domeniu. Noi acum, care am lucrat în maternitate, lucrăm în maladii cronice. Că s-a sistat activitatea, clar că toată lumea e indignată, suntem și noi la fel, pentru că suntem lucrători și lucrez, eu personal, în maternitate, 35 de ani. Ne promite administrația că e temporar. Nu e atât Guvernarea de vinovată, cât aici de pe loc. Decizia o poartă și o ia numai directorul instituției noastre.”
Locuitorii din Fălești dau vina pe migrație și salariile mici.
„Ei cum vin, așa și pleacă de aici. Salariu, totul depinde de salariu.”
„E rău. E și normal că nu e bine, dar nu depinde de noi ceea ce avem, noi nu putem face nimic. E de sus.”
„După părerea mea este rău. Eu pe ambii copii i-am născut în maternitatea noastră. Avem condiții excelente.”
„Eu cred că salariul e mic. Oamenii trăiesc în sărăcie, pleacă din țară. Nimeni nu rămâne aici, nici să lucreze, nici să învețe”, spun oamenii.
În total, cinci maternități din nordul Republicii Moldova au fost închise din cauza numărului mic de naşteri, dar şi a lipsei cadrelor medicale: la Ocniţa, Briceni, Donduşeni, Glodeni şi Făleşti.