Încălzirea globală va conduce la învelirea ghețarilor?

E mijloc de ianuarie și ne lipsesc troienile de altădată. De fapt, în ultimii ani nici măcar zăpadă de Sărbători n-am prea avut. Este clar, schimbările climatice produc efecte tot mai evidente și nu doar la noi, ci în întreaga lume. Dacă acum ceva timp ideea topirii ghețarilor părea și ea destul de îndepărtată, iată că încălzirea globală conduce la micșorarea acestora, scrie

De exemplu, ghețarul Helgas se află pe cel mai înalt munte din Suedia, la sud de Cercul Polar, iar în 2020 a scăzut cu 2 metri în înălțime. Din acest motiv a fost creat un proiect prin care se dorește prevenirea topirii acestuia, iar în vara anului trecut a fost acoperită o mică parte a acestuia cu o pânză de lână și amidon de porumb pentru a vedea dacă zăpada și gheața se vor topi mai puțin. „Această pânză a protejat de fapt 3,5-4 metri de la topire“, a declarat Erik Huss, unul dintre inițiatorii proiectului, relatează Reuters.

Această inițiativă aparține mai multor iubitori ai naturii care semnalează faptul că, de fapt ghețarii, reprezintă cel mai bun indicator al schimbărilor climatice, ei trag cel mai important semnal de alarmă. Conform aceleiași surse, inițiatorii proiectului vor să ducă la altă scară acest test și să acopere o suprafață de 40 metri pătrați din acest ghețar și, de asemenea, vor să implice cercetători în glaciologie pentru a avea o abordare mai științifică.

Mai mult decât atât, aceștia încearcă, alături de producătorul materialului, să obțină o pânză mai subțire și mai ușoară, un aspect extrem de important pentru a putea fi folosită pe o suprafață mai extinsă. Trebuie menționat că această pânză este biodegradabilă și este transportată manual pe munte.

Prin acest proiect se dorește creșterea conștientizării asupra pericolelor care ar putea apărea în cazul în care dispar ghețarii.

„Atunci nu ar mai exista acces la apă pentru agricultură, pentru industrie, pentru miliarde de oameni. Unde se duc? De unde îşi iau apa? Sunt miliarde de oameni pe tot globul care locuiesc în apropierea regiunilor montane, cum ar fi Munţii Stâncoşi, Anzii, Alpii ori Munții Himalaya, care se bazează pe gheţari pentru aprovizionarea cu apă“, a mai declarat Huss, scrie Reuters.

Așadar, ce vom face? Vom acoperi toți ghețarii ori e timpul să ne gândim mai mult fiecare dintre noi cum putem contribui la protejarea mediului înconjurător și la împiedicarea încălzirii global

Larissa DINU