Viitorul Moldovei, tot mai sumbru. Se închid maternitățile

Cinci maternități din nordul Republicii Moldova au fost închise din cauza numărului mic de nașteri, dar și a lipsei cadrelor medicale. Printre acestea se numără maternitatea din Ocnița, Briceni, Dondușeni, Glodeni și Fălești. În unele zile, acolo nu era înregistrată nici măcar o naștere. De exemplu, la maternitatea din Fălești, pe parcursul anului 2021 au venit pe lume doar 264 de copii, relatează Nord-News.md.

Veaceslav Fusu, vicepreședintele raionului Fălești: „Maternitatea din raionul Fălești și-a stopat activitatea pe un termen nedeterminat, în baza unui ordin de la Ministerul Sănătății. La baza emiterii acestui ordin stau mai multe criterii, și anume: lipsa de personal specializat în domeniul maternității, cât și nivelul scăzut al nașterilor copiilor în perioada ultimilor ani.  La nivel de republică, 20 de maternități își vor înceta activitatea.”

„De aia că nu aveau femei de născut acolo, nu se împlinea planul de pat și așa mai departe. Erau cinci medici ginecologi, erau de toate acolo, dar nu erau femei de născut”, a declarat un medic.

Femeile din Fălești nu privesc cu ochi buni decizia autorităților de a închide maternitatea.

Femeie: „Foarte rău, îmi pare.”

Reporter: „De ce?”

Femeie: „Pentru că aici este aproape, la Bălți este departe, mai ales dacă vine cineva dintr-un sat mai îndepărtat, este greu.”

„Până la Bălți este mult de mers și femeile pot să nască pe drum, pot să nască acasă”, a spus o femeie.

„Cred că au făcut o greșeală că au închis-o”, a declarat o altă femeie.

La Spitalul Raional Glodeni situația este similară. Conform ordinului emis de Ministerul Sănătății, gravidele, lăuzele și pacientele cu urgențe ginecologice sunt direcționate la Centrul Perinatologic din Bălți.

Gheorghe Brînză, directorul Spitalului Raional Glodeni: „Maternitatea la noi a fost închisă de la data de unu decembrie, motivul fiind lipsa medicilor. Ori o secție de maternitate nu poate să activeze doar cu moașe și infermiere, fără neonatolog, fără obstetricieni-ginecologi. Noi avem în nomenclatorul de paturi zece paturi, adică șapte paturi de obstetrică și trei de ginecologie, dar nu avem specialiști. De aceea, temporar, este sistată activitatea.”

Și locuitoarele raionului Glodeni sunt împotriva închiderii maternității din oraș.

„Este o problemă, fiindcă e foarte greu pentru persoana însărcinată să plece tocmai la Bălți. Toți pleacă peste hotare. Asta e problema. Lipsa de cadre”.

„Cred că e rău, deoarece, dacă nu reușesc să ajungă până la Bălți, trebuie să nască acasă sau în transport.  Specialiștii…tineretul pleacă peste hotare”, au spus mămicile.

Iar Maternitatea din raionul Rîșcani încă activează. Directorul Spitalului Raional spune că încă nu a primit ordinul de a închide secția „Obstetrică și Ginecologie”, deși există discuții la acest subiect. Totuși, administrația susține că maternitatea nu va fi închisă, cel puțin, pe parcursul acestui an.

Nicolae Ursu, directorul Spitalului Raional Râșcani:În anul 2021 noi am avut 254 de nașteri. Iese mai puțin, vedeți și dumneavoastră, de o naștere pe zi. Asta, în primul rând, se resfrânge și la calitatea actului medical, și la competența profesională a specialiștilor.  Numărul doi – lipsa medicilor. La noi, de exemplu, în secție activează și în Spitalul Raional numai doi medici obstetricieni-ginecologi, dintre care unul este de vârsta pensionară.”

Femeile din Rîșcani spun că e drum lung până la Bălți, iar acest lucru poate fi periculos mai ales în perioada de travaliu.

„Eu am născut aici doi copii și îmi este mai confortabil aici. Îi știu pe medici, pe asistente medicale. Să merg undeva la străini, necunoscând pe nimeni, e cumva înfricoșător”.

„Eu tot am născut aici și medicii sunt foarte buni. Cred că tot aici aș fi de părere să nasc, pentru că mi-a plăcut foarte mult”.

„În fiecare oraș trebuie să fie o maternitate proprie și moașe, pentru că Bălțiul e foarte departe”.

„Până vor ajunge, vor naște în ambulanță. Iar asta și pentru copil e cumva periculos. Mai știi?”

„Sper că nu vor face așa o prostie”, au spus femeile.

Recent, la Bălți a început transferul maternității din clădirea veche din centrul orașului, în incinta Spitalului Clinic. Noul sediu va fi dotat cu echipament medical modern și tot mobilierul necesar.

Ala Condrea, vicedirectorul Spitalului Clinic Bălți: „Capacitatea Centrului Perinatologic Bălți este de peste 2500 nașteri pe an. Noi putem să ne organizăm activitatea de peste 4000 – 4500 de nașteri, în cazul în care ele vor fi.  Numărul de paturi va fi mărit cu săli de nașteri, cu aer condiționat, cu toate condițiile conform standardelor centrului perinatal, în așa mod ca mamele să nască în condiții bune și copilașul care vine pe lume la fel.”

Costul lucrărilor de amenajarea a noului Centru Perinatologic din Bălți se cifrează la 14 milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății.