Certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP au facilitat creșterea exporturilor de fructe în UE / FOTO
Gustul, calitatea și siguranța fructelor moldovenești precum și respectarea bunelor practici agricole utilizate în procesul de producere, confirmate de certificate internaționale GLOBALG.A.P. și GRASP, le-au permis producătorilor din Moldova să exporte în ultimii ani în țări unde fructele moldovenești erau puțin cunoscute, ca Germania, Franța, Austria, Olanda etc.
Potrivit proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, în 2021 se atestă o creștere de cca 30 la sută a volumelor de fructe exportate (în special prune și caise) în Germania, Franța, Austria, Spania, Italia și Olanda.
Dacă în 2016, Moldova a exportat 7,750 de tone de prune și caise în UE, atunci în 2021 s-au înregistrat 27,962 de tone exportate în UE. Această creștere a fost catalizată în special de certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP obținute de agricultorii moldoveni. Conform estimărilor, cca 70 la sută dintre caisele, prunele și strugurii de masă exportați în țările din UE au fost certificate GLOBALG.A.P. și GRASP.
Deși standardele GLOBALG.A.P. sunt implementate în Republica Moldova de aproape 20 de ani, abia în ultimii cinci ani producătorii agricoli au devenit mai interesați de această certificare, iar numărul lor a ajuns la circa 100 de agricultori certificați GLOBALG.A.P și 40 – GRASP, inclusiv din regiunile Transnistreană și Găgăuză.
Circa 70 dintre acești agricultori au fost asistați de USAID/APM în implementarea acestor cerințe. De regulă, agricultorii moldoveni implementează standardele GLOBALG.A.P. pentru mere, prune, struguri de masă, caise și cireșe.
În anul 2021 au fost certificați alți 15 producători agricoli. În cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor, directorul Agenției Naționale de Siguranță a Alimentelor, Radu Musteața a declarat că implementarea standardelor GLOBALG.A.P. sporește competitivitatea producătorilor din Republica Moldova pe piețele noi, dar și îmbunătățește managementul gospodăriei agricole.
„Ne dorim să avem cât mai mulți producători agricoli certificați și să creștem exporturile”, a accentuat directorul ANSA.
Benjamin Toric, șeful proiectului USAID/APM, a menționat că Republica Moldova este lider regional în implementarea standardelor GLOBALG.A.P., iar datorită acestui standard, care confirmă siguranța fructelor, avem un trend pozitiv de creștere a exporturilor de fructe sâmburoase și struguri de masă pe piețele europene.
”Este important să menținem acest trend, de aceea producătorii agricoli trebuie să continue să se alinieze la aceste standarde”, a explicat directorul proiectului.
Vera Iabanji, administratoarea companiei Biyaz Salkim din Gagauzia, a declarat că gospodăria sa este orientată spre producerea calitativă a fructelor pentru a avea acces pe o piață largă, însă certificatul GLOBALG.A.P. confirmă calitatea și siguranța produselor agricole.
”În anul 2021 am reușit să exportăm prune și struguri de masă în Olanda datorită certificării GLOBALG.A.P.”, a declarat Vera Iabanji.
Cerințele standardelor GLOBALG.A.P. se referă la procesul de producție, de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc., asigurând cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum.
Astfel, implementarea standardului GLOBALG.A.P. asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. GLOBALG.A.P. GRASP este un modul voluntar, conceput pentru a evalua practicile sociale în cadrul gospodăriei, implicit sănătatea, siguranța și bunăstarea lucrătorilor.
Respectarea standardelor GLOBALG.A.P. constituie o cerință obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE.