Plină-i piața de flori, dar nu cu de-ale noastre
Probabil, nu există femei cărora să nu le placă florile, iar dacă vreți să dăruiți cuiva un buchet deosebit, orice zi poate fi un prilej. Mai ales că florile vii sunt de găsit anul-împrejur, în magazinele specializate sau la piața de pe Calea Basarabiei.
„Florile mereu au mers la vânzare, căci femeilor le plac florile. Prețurile sunt avantajoase, dacă lumea le cumpără. În fiecare zi vindem diferit, în funcție de ziua săptămânii și de sărbători. Munca de realizator e una grea, de fapt, am lucrat înainte în domeniul croitoriei și era la fel de greu. Orice muncă e grea, și a voastră, și a noastră.”
Acum, piața e plină de flori aduse din Olanda, chiar dacă și cele crescute la noi sunt la fel de calitative.
„Muncesc de la șapte, este foarte grea în perioada dată, avem și cumpărători, ce-i drept, puțini, dar avem. Florile sunt importate din Olanda. Avem producători ce cresc în sere, dar nu lucrăm cu florile ce se cresc în Moldova. Calitatea florilor e bună, dar este piață care lucrează cu marfa moldovenească și care lucrează cu cea din străinătate.”
Deși pe rafturi găsești lalele și eustome de la producătorii noștri, mulți nu mai produc flori iarnă, deoarece scumpirile din ultima vreme, îndeosebi la gazul natural, i-au afectat și pe ei.
„Florile moldovenești se vând, noi avem. Avem eustome ale noastre, de exemplu. Acum încă nu e timpul. Prețurile, pentru a crește florile, sunt exagerate. Acum lalelele sunt ale noastre, dar avem și de import. La noi, așa cum gazul e scump, e costisitor să le crești, de aceea și nu e rentabil pe timp de iarnă. Cine își permite cantități mari, produc. În cantități mici nu este rentabil.”
La piața de pe Calea Basarabiei din Capitală o lalea costă între 15 și 20 de lei, iar un trandafir – de la 25 și până la 80 de lei.