Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile

Creștinii ortodocși marchează sărbătoarea Sfântului Vasile sau Anul Nou pe stil vechi. Această zi încheie ciclul sărbătorilor de iarnă și marchează începutul noului an, conform calendarului iulian.

Sfântul Vasile este considerat ocrotitorul săracilor și bolnavilor.

Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini.

Conform tradiției, în ajunul Anului Nou pe stil vechi și a zilei Sfântului Vasile, în Moldova se merge cu „Plugușorul”. În ziua Sfântului Vasile, se merge pe la case cu „Semănatul” și cu „Sorcova”, aruncând cu boabe de grâu, grăunțe de porumb, ovăz și binecuvântează familia.

Semințele care cad în curte sau locuință simbolizează credința într-un an mai prosper și o roadă bogată.

De această sărbătoare gospodinele obișnuiesc să pregătească mese copioase, cu mâncăruri din carne de porc, sarmale, vin roșu, prăjituri de casă și învârtită cu nuci, gem sau brânză.

Cărțile bisericești spun că cei care poartă numele Vasile, sunt oameni buni la inimă și deschiși cu sufletul către oameni.

Potrivit datelor oficiale, în Moldova peste 65 de mii de bărbați poartă numele Vasile, Vasilie, Vasilii, Vasea, iar mai mult de 5300 de femei au numele Vasilisa, Vasilița, Vasilina.