Cât de profitabilă poate fi creșterea florilor
Orice business pornește de la o pasiune. Gheorghe Tonu, din satul Bardar, raionul Ialoveni, crește flori. Dar nu orice flori.
Gheorghe Tonu, antreprenor: „Noi degrabă avem 40 de ani de când creștem lalele. După ce ne-am căsătorit cu soția, mutând-une la casa noastră, am hotărât să mai facem ceva pe lângă casă. Dat fiind că la noi, în Bardar, se ocupă oamenii cu florăritul, ne-am gândit să investim și noi în material săditor.”
Să crești flori nu e greu, susține antreprenorul. Mai dificil este să le realizezi la un preț convenabil.
„Cele mai multe probleme sunt in realizarea mărfii. An de an, tot mai slab și mai slab, mai ales că e totul imprevizibil. În pandemie am aruncat 2000 de flori, anul acesta s-a vândut tot. Nu poți planifica piața, cine va veni și cine va pleca de pe piață. Moldova e mică, piața nu e atât de mare. Tinerii pleacă și rămân bătrânii, iar lor nu le arde de flori, lor dă-le de mâncare.”
În fiecare an sunt primii pe piață, datorită metodei unice de creștere.
„Suntem printre primii pe piață. Anul trecut, metoda aceasta am folosit-o prima dată, dar metoda nu este nouă, aceasta este cunoscută încă din 1927. În Moldova, acest mod e nou, deoarece nu am auzit să o folosească alții. Esența procesului este că florile cresc în tave speciale pe apă.”
Ca în orice afacere, și aici materia primă contează foarte mult.
„Începând cu 2009, aducem bulbii din Olanda. Până atunci, noi îi creșteam în Moldova, îi aducem de la un furnizor destul de bun .” susține Gheorghe Tonu, florist
Cum inițiezi o afacere, care ar fi investițiile de început, cum să faci marketing eficient la prețuri minime, dar și despre impedimentele birocratice, concurență și alte detalii, aflați în emisiunea „Agro Profit” din 19 ianuarie, ora 19:30, la AGRO TV Moldova și LIVE, pe pagina de Facebook a postului nostru.