Moldovenii și miturile despre vaccin

Vaccinurile nu sunt sigure, deoarece au fost dezvoltate prea repede, conțin un microcip, îmi va modifica ADN-ul sau mă poate face infertil. Sunt doar câteva dintre miturile legate de imunizarea împotriva coronavirusului, pe care specialiștii le dezmint și îndeamnă oamenii să se vaccineze. În ultimele săptămâni, tot mai puțini bălțeni aleg să se imunizeze, iar numărul copiilor vaccinați este foarte mic, relatează Nord-News.md

Virgil Manole, șef adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălți: „În municipiu Bălți, până la moment, au fost vaccinați 134 de copii, inclusiv cu prima doză 85 și cu a doua doză 49 de copii. Nu am avut reacții post-imunizare care au fi fost înregistrate la copiii vaccinați. Copiii au fost vaccinați la inițiativa și cu acordul părinților.”

Minorii sunt imunizați cu serul Pfizer, însă prea puțini părinți aleg să-și vaccineze copiii.

Femeie: „Noi nu ne vaccinăm.”

Reporter: „De ce?”

Femeie: „Eu nu consider că e nevoie să ne vaccinăm.”

Reporter: „Iar pe copii?”

Femeie: „La fel. Mai ales pe copii nu-i vaccinez.”

Reporter: „De ce?”

Femeie: „Eu nu consider că e prima necesitate. Mai bine altceva ar face, decât să vaccineze.”

Dacă acum o lună, săptămânal, se vaccinau până la o mie de bălțeni, în prezent, numărul acestora a scăzut considerabil, până la 350 de persoane pe săptămână.

Virgil Manole, șef adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălți: „Vaccinarea populației în ultimele 2-3 săptămâni a scăzut comparativ cu săptămânile precedente, practic, de două-trei ori.”

Până în prezent, doar 29 la sută din bălțeni au fost vaccinați complet. Potrivit medicilor, pacienții care ajung în Secțiile de Terapie Intensivă sunt nevaccinați.

Ala Condrea, vicedirectorul Spitalului Clinic Bălți: „La ziua de astăzi, din 17 pacienți, care sunt internați la Secția de Terapie Intensivă cu forme grave și extrem de grave de Covid, noi nu avem niciunul vaccinat.  Anume în organism nevaccinat au loc aceste mutații noi și noi, în continuu. Și din cauza celor nevaccinați noi suntem cu anumite restricții în societate.”

Oamenii spun că se tem de vaccinuri expirate.

Femeie: „Nu cred nimic bun. Pentru că se spune că parcă vaccinuri expirate ne livrează. De aceea e mai bine să nu ne vaccinăm.”

Reporter: „Iar de Covid ați fost bolnavă? Vă temeți de el?”

Femeie: „Nu mă tem și nu am fost bolnavă.”

Medicii asigură că toate vaccinurile administrate au fost și sunt valabile.

Ala Condrea, vicedirectorul Spitalului Clinic Bălți: „Nu am avut niciun vaccin cu termenul expirat.”

Virgil Manole, șef adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălți: „Au fost administrate numai vaccinuri cu termini valabili.”

Un alt mit care îi sperie pe moldoveni este că se încearcă reducerea populației prin vaccinare.

Femeie: „E minciună.”

Reporter: „De ce minciună?”

Femeie: „Pentru că asta omoară oamenii. Vor să curețe populația.”

Reporter: „Cum mai exact omoară? Deocamdată Covidul omoară.”

Femeie: „Nu știu, dar așa toți spun.”

Reporter: „De la vaccinare la noi nicio persoană nu a murit. Dar de la Covid au murit sute, mii, milioane.”

Femeie: „Nu știu.”

Virgil Manole, șef adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălți: „Circulă zvonuri precum că prin vaccin se încearcă reducerea populației. Eu vă pot spune, că de la vaccin nu a murit nimeni. În schimb, de la Covid, în toată lumea, au murit deja milioane de oameni.”

Unii sunt convinși că dacă se vaccinează, nu vor putea avea copii.

Virgil Manole, șef adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălți: „De asemenea, este un mit că vaccinul provoacă infertilitatea.”

Ala Condrea, vicedirectorul Spitalului Clinic Bălți: „Iată, cei bolnavi de Covid au toate șansele ca să rămână infertili. Noi avem deja nașteri din cupluri care s-au vaccinat. Nașterile care au fost de la femeile neinvestigate, de la femeile gravide, care au suportat Covid-ul în perioada sarcinii, nefiind vaccinate, copiii se nasc cu probleme foarte severe de sănătate. Se nasc cu anomalii de dezvoltare.”

Culmea e că unii consideră că vaccinul poate schimba personalitatea.

Femeie: „Mi se pare că asta e intenționat inventat, ca cumva să-i mintă pe oameni. Pentru că chiar și oamenii se schimbă. După ce li se administrează acest vaccin, oamenii devin cu totul diferiți.”

Reporter: „Iar pe ce se bazează presupunerile dumneavoastră?”

Femeie: „Se bazează pe ceea, că ei pun vaccin și majoritatea se îmbolnăvesc, rămân cu picioare paralizate, cu mâini. Eu niciodată nu mă voi vaccina, nici pe mine, nici pe copii.”

Virgil Manole, șef adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălți: „Nu am avut complicații grave sau foarte grave în ceea ce ține de administrarea vaccinurilor anti-Covid. Ideea precum că vaccinarea modifică personalitatea, tot nu are temei științific.”

Ala Condrea, vicedirectorul Spitalului Clinic Bălți: „Nu avem până astăzi înregistrat niciun caz de deces sau de complicații severe cu invalidizarea persoanei, a pacientului, care ar fi lăsat dizabilități.”

Deși numărul deceselor provocate de Covid este în continuă creștere, unii oameni încă nu cred în existența acestei boli.

VOX-URI

Femeie: „Noi suntem contra.”

Reporter: „De ce mai exact?”

Femeie: „Nu ne-am îmbolnăvit. Până acum nu ne-am îmbolnăvit, deci nu ne vom îmbolnăvi. Eu în general am o atitudine negativă față de vaccinare. La mine, iată, la un anișor pe nepot l-au vaccinat cu un vaccin simplu. Ne-am chinuit cu el prin spitale câteva luni.”

Femeie: „Nu știu, eu sunt împotrivă.”

Bărbat: „Pentru că toate astea e politică. Ei toate astea impun oamenilor. Asta trebuie să fie alegerea mea, nu a altcuiva.”

Femeie: „Există un oarecare virus, dar nu cred că e Covid. Această e o infectare artificială.”

În municipiul Bălți, cu a doua doză de vaccin s-au imunizat peste 20 de mii de persoane, iar doza booster a fost administrată la mai mult de 2.200 bălțeni. Nici în raioanele de nord, rata vaccinării nu este prea mare, mai ales la copii. Cei mai mulți minori au fost imunizați în raionul Edineț – 168 la număr.