Care este perioada potrivită pentru exportul strugurilor
Specialiștii Asociaților din domeniul agricol din țară sugerează Ministerului Agriculturii și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ca să elaboreze un act normativ care să stabilească parametrii de calitate ai strugurilor de masă destinați exportului.
Potrivit lor, reglementările trebuie să fie mai stricte decât pentru produsele destinate vânzării pe piața internă, iar acestea nu ar trebui să aibă nu un caracter consultativ, ci obligatoriu. Conform analiștilor de la East-Fruit, motivul unei astfel de propuneri a fost faptul că în ultimii ani, în Moldova s-a dezvoltat o strategie de marketing incorectă.
De obicei, chiar la începutul sezonului de recoltare în masă și comercializare a strugurilor de masă, viticultorii oferă pentru export produse de o calitate scăzută, iar cele mai calitative le lasă până la mijlocul și sfârșitul sezonului, mizând că nivelul prețurilor de achiziție va crește.
Cu toate acestea, potrivit comercianților, anume primele livrări de struguri formează percepția cumpărătorilor străini cu privire la nivelul general al calității recoltei din acest an în Moldova.
Calitatea scăzută a primelor loturi de struguri de probă, potrivit vânzătorilor, „strică imaginea produselor moldovenești pentru întregul an de comercializare, iar ca urmare, este greu de negociat creșterea prețurilor chiar și pentru produsele de înaltă calitate”.
Totodată, analizele prețurilor la produsele exportate arată că adesea nivelul costurilor de cumpărare angro în prima jumătate a sezonului de comercializare, când nu se vând cei mai buni struguri, sunt de obicei egale sau chiar mai mari decât prețurile la strugurilor de înaltă calitate vânduți în a doua jumătate a sezonului.
Astfel, este necesar de încurajat faptul, inclusiv la nivel de reglementare, ca viticultorii moldoveni să vândă, în special pentru export, struguri de cea mai bună calitate la începutul sezonului, la scurt timp după recoltare.