Ce a fost mai întâi, oul artificial sau găina sintetică? Vom vedea pe rafturi în scurt timp
Spre deosebire de lapte, ciocolată sau chiar brânză, ouăle naturale sunt greu de înlocuit sau de reprodus. Dar o nouă formulă apărută, sugerează că oul artificial ar putea ajunge pe raftul unui supermarket de lângă tine foarte curând – complet, cu gălbenuș și coajă , scrie Agro TV România.
Biologii francezi Philippine Soulères și Sheryline Thavisouk au decis să profite de piața în plină expansiune a alternativelor vegane, ca parte a unui proiect la Ecole de Biologie Industrielle din Paris, în 2017.
Cei doi au creat Le Papondu – o joacă cu verbul „pondre” care înseamnă a depune, cu „pas pondu” indicând că ouăle nu au fost depuse de nicio găină. Numită anterior Les Merveilloeufs (însemnând ouă minunate), compania a trebuit să-și schimbe numele, conform unei hotărâri legale privind transparența alimentară în 2020.
„Când am creat (Le Papondu), cel mai complicat aspect a fost să ne asigurăm că se vor putea folosi atunci când vine vorba de gătit.
Ouăle de găină sunt folosite într-o varietate de moduri diferite, ceea ce înseamnă că sunt greu de reprodus”, au declarat inventatorii pentru Euronews Green.
A fost nevoie de testarea a peste 50 de rețete și trei ani pentru a ajunge la o etapă în care produsul a fost recunoscut, în forma sa actuală, ca fiind ceva ce și-ar dori consumatorii de la un ou, au spus creatorii.
Rețeta finală a ouălor prietenoase cu veganii este încă în dezvoltare, dar perechea a dezvăluit că probabil se va baza pe legume.
În ciuda faptului că alternativa lor de ou este complet lipsită de găini și cocoși, ei au reușit să mențină o asemănare remarcabilă cu un ou, cu un albuș și gălbenuș distincte, deosebindu-l de concurenții care reproduc o singură funcționalitate. De exemplu, Ogg-urile făcute cu aquafaba sunt concepute pentru a fi folosite la coacere, în timp ce înlocuitorul de ouă al lui Just este făcut cu fasole mung și vine amestecat, gata de folosit.
Ouăle vin chiar și în coajă proprie, pe care creatorii speră să le facă din materiale reciclate – renunțând la plasticul care a fost folosit pentru prototip.
Soulères și Thavisouk au decis să facă o afacere din ideea lor, în parteneriat cu programul de incubatoare Station F.
Campania lor de crowdfunding a avut succes, iar acum Le Papondu este pe punctul de a apărea pe rafturile supermarketurilor.
Cea mai recentă comunicare a companiei a indicat că urmăreau să vândă ouăle până la sfârșitul anului 2021, astfel încât consumatorii le-ar putea găsi pe raft în oricare din zilele acestea.
În ceea ce privește găina sintetică… să speram că rămâne doar o glumă, deși cercetătorii israelieni, și nu numai ei, lucrează de zor să producă imitația perfectă de carne.