Nutriţia păsărilor: Cât calciu e necesar pentru un ou de 60 g
Temperaturile scăzute afectează cantitatea şi calitatea ouălor. În plus, iarna găinile sunt lipsite de furajele verzi, care au un aport semnificativ de elemente minerale, printre care şi calciul (Ca). De unde îl luăm şi în ce cantitate îl folosim, scrie revista-ferma.ro.
În metabolismul substanţelor minerale, la găinile ouătoare, calciul ocupă un loc primordial, întrucât printr-un ou se elimină 2-2,2 g Ca. Pe lângă calciu, un ou mai conţine: P – 0,2 g; S – 0,11 g; K – 0,07; Na – 0,07 g şi Mg – 0,03 g. Din calciul ingerat, găinile tinere reţin cca. 60%, iar cele în vârstă doar 40%.
La ce să fim atenţi!
Asigurarea calciului în hrană trebuie să ţină cont de o serie de factori, precum:
• Procentul de ouat (un procent mai mare presupune un aport mai mare de calciu);
• Greutatea păsărilor: cele cu greutate corporală mai mare consumă mai mult furaj;
• Vârsta: utilizarea Ca în organism scade după vârsta de 40 de săptămâni;
• Nivelul de energie metabolizabilă a furajului administrat: nivelul mai ridicat în energie metabolizabilă reduce consumul de furaj şi implicit de Ca;
• Temperatura din adăpost: când e mai ridicată, consumul de hrană e mai redus.
Cerinţele de calciu şi de fosfor
• Calciul. Pentru un ou de 55-60 g, partea minerală reprezintă cca 10%, din care 80% este reprezentată de sărurile de calciu, astfel că acesta din urmă reprezintă cca 2 grame. La un coeficient mediu de utilizare de cca 50%, nivelul orientativ de asigurare a calciului în nutreţul combinat (NC) trebuie să fie de 2,8-3,5%, pentru a putea acoperi cerinţele zilnice, acestea fiind corelate cu curba de ouat.
• Cerinţele de fosfor, pentru a asigura un raport Ca/P de 3,7/1, pot fi satisfăcute de un aport de 0,6-0,8% P.
Ce introducem în furajul combinat!
În structura unui furaj combinat pentru găinile ouătoare pot participa următoarele componente: porumb 50-60%; orz, ovăz 5-8% pentru găinile care produc ouă pentru incubaţie; şroturi de floarea soarelui şi soia 10-15%; mazăre 5-8%; făină de lucernă 1-4%; tărâţe în proporţie de maxim 5% (datorită conţinutului în acid fitic şi al implicaţiilor acestuia în asigurarea minerală); furaje de origine animală şi microorganică 5-8% (până la 10-12% pentru găinile care produc ouă pentru incubaţie); furaje minerale (sare 0,3-0,35%, creta furajeră 6,5-8,5%, fosfaţi 0,5-1%) şi premix vitamino-mineral 1%.
Pentru asigurarea necesarului de Ca, în reţetele de furaje combinate se foloseşte carbonatul de calciu. Cantitatea de Ca administrat trebuie să fie de 2-3 g/cap, sub formă de granule cu diametrul de 0,5-1 mm.
Variante de structuri de furaje combinate
În tabel sunt prezentate diferite structuri de furaje combinate, cu materii prime diferite şi proporţii diferite de participare a surselor de calciu, corelat cu structura furajului combinat.
Din datele tabelare se poate constata că pentru găinile ouătoare, structurile de furaje combinate pot fi diverse. Condiţii de calitate similare pot fi asigurate cu materii prime diferite şi în proporţii de participare diferite. Nivelul de carbonat de calciu diferă în funcţie de materiile prime folosite. Sunt materii prime care vin cu un aport însemnat de calciu, ceea ce permite reducerea ponderii de participare a carbonatului de calciu. Astfel, în reţetele unde se încorporează făina de lucernă, ponderea carbonatului de calciu scade, făina de lucernă asigurând o parte din calciu.
Încorporarea carbonatului de calciu se face corelat cu structura furajului combinat, ţinând seama de aportul de calciu al materiilor prime din reţeta de furaj combinat – Robotul FERMY, Specialist Agri 4.0
Cum facem coaja mai rezistentă aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 Decembrie 2021!
STRUCTURI DE FURAJE COMBINATE PENTRU GĂINILE OUĂTOARE
Specificare | Varianta | |||||||
a | b | c | d | e | ||||
Porumb | 64,18 | 52,29 | 53,39 | 50,58 | 62,04 | |||
Orz | – | 10 | – | 10 | – | |||
Grâu | – | – | 10 | – | ||||
Făină de lucernă | 1,0 | 2,0 | 2,0 | 3,0 | 4,00 | |||
Șrot de soia | 16,0 | 14,9 | 15,2 | 16,3 | 22,2 | |||
Șrot de floarea soarelui | 5,0 | 5,0 | 5,0 | 7,0 | – | |||
Drojdie furajeră | 3,0 | 3,0 | 3,0 | – | – | |||
Grăsimi | – | 2,00 | 1,85 | 2,30 | 1,00 | |||
L Lizina HCL | 0,05 | 0,04 | 0,06 | 0,06 | – | |||
DL Metionină | 0,22 | 0,22 | 0,24 | 0,21 | 0,21 | |||
Carbonat de calciu | 7,65 | 5,9 | 6,0 | 5,6 | 7,55 | |||
Fosfat monocalcic | 1,6 | 1,6 | 1,5 | 1,5 | 1,7 | |||
Sare | 0,3 | 0,3 | 0,3 | 0,3 | 0,3 | |||
Premix vitamino-mineral | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||
Total | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | |||
Energie metabolizabilă (kcal/kg) | 2730 | 2760 | 2793 | 2760 | 2750 | |||
Proteină brută (%) | 15,23 | 15,27 | 15,23 | 15,23 | 15,34 | |||
Lizină (%) | 0,80 | 0,80 | 0,80 | 0,80 | 0,80 | |||
Metionină+cistină (%) | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | |||
Calciu (%) | 3,49 | 3,49 | 3,49 | 3,48 | 3,55 | |||
Fosfor (%) | 0,69 | 0,69 | 0,68 | 0,69 | 0,68 | |||
Celuloză brută (%) | 3,05 | 3,57 | 3,27 | 4,08 | 3,35 | |||
Sare (%) | 0,3 | 0,3 | 0,3 | 0,3 | 0,3 | |||