7 măsuri cruciale pentru gestionarea apei în fermă
Pentru gestionarea rezervelor de apă cantitative şi calitative din fermă, trebuie să luăm următoarele măsuri:
1. Reţeaua de transport apă va asigura accesul la sursa de apă nu doar în adăpost, ci şi în alte locuri ale fermei (ţarcuri exterioare, hambare, săli de muls, săli pentru prelucrarea laptelui, birouri, rezerve de apă împotriva incendiilor sau rezerve pentru adăpare în caz de penurie, etc).
2. Evitarea impurificării apeicu dejecţii solide şi/sau urină, prin lucrări de consolidare a zonei de adăpare.
3. Protejarea surselor de apă, prevăzute cu flotor cu nivel constant, cu un capac metalic, pentru a împiedica deteriorarea acestuia de către capre. În caz contrar, pot apărea inundaţii, impunându-se evacuarea aşternutului umezit. Dejecţiile din aşternutul ud fermentează cu formare de amoniac, care creşte peste limita admisă în adăpost şi provoacă probleme de respiraţie.
4. Jgheaburile din locurile de adăpat se vor dimensiona în funcţie de mărimea turmei, pentru a ne asigura că toate animalele au acces la apă potabilă.
5. Jgheaburile sau adăpătorile se vor monta la o distanţă suficientă de aşternut, pentru a împiedica defecaţia în interior şi impurificarea apei. În acest sens, recomandăm pentru adăpost adăpători care pot fi regalte pe înălţime şi care vor fi ridicate ori de câte ori este necesar.
6. Toate echipamentele de adăpare trebuie verificate şi curăţate periodic.
7. Asiguraţi o sursă alternativă de apă pentru cazul în care sursa obişnuită va fi întreruptă pentru un interval mai mare de 12 ore.
8. Testarea apei ar trebui făcută în mod obişnuit în fiecare an în circumstanţe normale. Orice situaţie neobişnuită cum ar fi schimbarea mirosului, a limpezimii şi a gustului apei, modificarea comportamentului caprelor de a consuma furaj sau de a bea apă, scăderea producţiei de lapte sau unele probleme de sănătate duce la necesitatea stringentă de a verifica imediat şi calitatea apei.
Sursă: revista-ferma.ro