92 de start-upuri conduse de femei, vor primi finanțare din partea statului
92 de start-upuri conduse de femei, din 24 de raioane ale republicii, vor primi finanțare nerambursabilă din partea statului pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri. Alocarea granturilor în valoare de până la 165 mii lei per afacere a fost aprobată astăzi, 30 decembrie, de către Comitetul de Supraveghere al Programului „Femei în Afaceri”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Valoarea totală a granturilor va constitui 11,46 mil. lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 16,5 mil. lei și va contribui la crearea sau menținerea a 285 locuri de muncă. La cel de-al VIII-lea Apel de proiecte investiționale au fost depuse în format online 277 de aplicații ale companiilor conduse de femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
59 la sută din afacerile selectate pentru finanțare vor activa în mediul rural, iar pentru 6 companii contribuția proprie în valoare de 10% va fi acoperită de Organizația Internațională a Muncii, în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare din raioanele Cantemir și Căușeni.
Circa jumatate dintre proiectele investiționale aprobate astăzi sunt din domeniul prestării serviciilor (servicii fotografice și cinematografice; servicii educaționale; contabilitate și consultanță; învățământ în domeniul sportiv; activități de producere și difuzare a programelor de televiziune; întreținerea și repararea autovehiculelor; servicii în domeniul de sănătate și asistență socială; întremare a sănătății în cadrul unei saline artificiale; etc.), alte 33 la sută își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare (fabricarea de mobilă, a jucăriilor din lemn; prelucrarea fructelor și legumelor; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și accesorii; industria alimentară/ fabricarea produselor de panificație, a pastelor și condimentelor; construcția acoperișurilor și sistemelor de scurgere; fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice; etc.), iar 16 la sută sunt din agricultură și zootehnie (creșterea legumelor în seră; apicultură; cultivarea plantelor aromatice, medicinale; fermă de porcine).
Totodată, o parte din companiile selectate pentru finanțare vor dezvolta afaceri inovative: reciclarea obiectelor uzate; fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale stomatologice (proteze, coronițe dentare, etc.); producerea de sucuri din plante cerealiere (pe suc de iarbă de grâu congelat și preambalat); cultivarea condimentelor, plantelor aromatice (cultivarea șofranului); conservarea fructelor și legumelor (criogenarea); prestarea serviciilor de învățământ specializat pe cursul soroban și aritmetică mentală.
Programul „Femei în Afaceri”, gestionat de ODIMM, susține femeile să obțină abilități manageriale prin dezvoltarea afacerilor, oferă acces la dezvoltare personală, la sfaturile unor mentori profesioniști și acordă finanțare nerambursabilă de până la 165 mii lei, care poate fi utilizată pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii.
Mecanismul de suport antreprenorial este destinat femeilor care planifică să-și inițieze sau să-și extindă afacerile, în special în sate, și mai prevede și posibilitatea de a accesa un grant de până la 1 649 000 de lei pentru companiile în creștere, orientate spre export.
Până în prezent, prin intermediul Programului, 1100 femei au fost instruițe în domeniul antreprenorial și ghidațe în elaborarea proiectelor investiționale, iar 618 proiecte investiționale au fost finanțate în sumă cumulativă de 95,63 mil. lei, care au efectuat investiții în economie de circa 150 milioane lei și au facilitat crearea sau menținerea a peste 2 mii locuri de muncă. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene.