Soiuri de alun recomandate pentru condițiile climatice a Moldovei
Cei care doresc sa isi dezvolte o afacere in mediul rural pot alege sa cultive alun, un arbore putin pretentios la factorii de clima, dar deosebit de rentabil pe plan financiar. Cele mai multe soiuri de alun cultivate la noi sunt cele autohtone, insa nu lipsesc nici cele straine.
Pentru o densitate de 670 de pomi la hectar, un fermier poate avea o productie medie la specia de alun de peste 1,5 tone pe hectar. Prin valorificarea productiei la un pret de piata intern estimat la 16,0 lei/kg, se poate realiza un profit anual net de circa 7 700 lei/ha. Va prezentam in continuare cateva dintre cele mai bune si productive soiuri de alun, conform Ghidului pentru pomi fructiferi realizat de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti – Maracineni.
Soiuri de alun: Valcea 22
Soi romanesc, cu plante de vigoare mica, cu multi drajoni. Se conduce mai dificil cu monotulpina. Infloreste timpuriu (ianuarie-februarie) si este protogin – homogam. Fructul este mare (3,5–4,0 g), cu forma rotund-compresata, de culoare maroniu-deschis. Miezul are un randament de 48%. Maturarea se produce in decada a I-a a lunii septembrie. Este precoce si este productiv, fructele sunt destinate consumului direct, este rezistent la ger si la boli. Se recomanda in toate zonele tarii, dar cu aport de umiditate prin irigare. Anual se inmulteste la nivelul a 2.500-3.000 de plante, echivalentul a 3,5-5,0 ha.
Soiuri de alun: Tonda Gentile delle Langhe
Soi de origine italiana, de vigoare medie. Se conduce usor cu monotulpina, dar face multi drajoni. Infloreste timpuriu (ianuarie-februarie) si este de tip protandra. Soiul este precoce, foarte productiv si rodeste an de an. Fructul este mediu spre mic (2,3 g), de forma rotunda. Miezul are un randament de 49%. Maturarea fructelor este timpurie, incepand cu decada a II-a a lunii august. Este sensibil la bolile Botrytis si Eriophydae. Este considerat cel mai valoros soi pentru industria de ciocolata. Se poate cultiva in zonele cu ierni mai putin geroase. Actualmente se inmulteste in cantitate de 2.000-2.500 plante/an cu care se pot infiinta 3,0 – 6,0 ha plantatii intensive, in conditii de irigare.
Soiuri de alun: Uriase de Halle
Soi cu origine necunoscuta, de vigoare mare, port erect si putini drajoni. Se conduce usor cu monotulpina. Inflorirea este tardiva (martie) si este de tip homogama spre protandra. Soiul este precoce si rodeste bine si constant. Fructul este mare (3,6 g), de forma subovoidala, alungita. Randamentul in miez este de 48-49%. Maturitatea fructelor se produce in decada a III-a a lunii septembrie. Prezinta rezistenta ridicata la bacterioza si alte boli. Este rustic si rezistent la temperaturile scazute din iarna. Soiul este recomandat pentru cultura in zonele cu clima continentala, in majoritatea arealelor favorabile alunului, cu irigare. Se inmulteste prin marcotaj in cantitate de 2.000-2.500 plante/an, necesarul pentru realizarea a 3,0-6,0 ha plantatii intensive/an.
Soiuri de alun: Cozia
Soi de origine romaneasca, cu plante de vigoare medie Prezinta un numar mediu de drajoni/planta. Se poate conduce usor cu monotulpina. Infloreste destul de timpuriu (ianuarie-februarie) si este de tip protogina. Este precoce, produce mult si constant. Fructul este mare sau foarte mare, de forma rotund – compresata. Miezul are randament de 46,1%. Maturarea fructelor are loc in decada I-a a lunii septembrie. Are rezistenta buna la temperaturile scazute din iarna si este rezistent la bacterioza si alte boli. Productia ridicata, fructele mari si calitatea acestora, il recomanda pentru plantatiile din zonele mai sudice si vestice, in conditii de irigare daca precipitatiile anuale de situeaza sub 700 mm. Se inmulteste in cantitati relative reduse (700-1.500 plante/an), echivaland cu 1-2 ha plantatii intensive.
Soiuri de alun: Romavel
Soi de origine romaneasca, cu plante de vigoare mare. Infloreste tardiv (finele lunii februarie-inceputul lunii martie) si este de tip homogam. Intra rapid in fructificare, rodeste foarte bine si constant. Fructul este de marime medie spre mica (2,8 g), de forma rotund compresata. Randamentul in miez este de 49,51%. Maturarea fructelor este timpurie, in decada a II-a a lunii august. Soiul este rezistent la ger, la bacterioza si paianjenul alunului. Soiul este recomandat pentru toate zonele favorabile de cultura, in conditii de irigare. Se inmulteste anual in cantitate de 1.500-2.000 plante, corespunzator infiintarii a 2-3 ha plantatii intensive.
Soiuri de alun: Arutela
Soi noi de origine romaneasca, cu plante de vigoare mare cu numar mediu de drajoni si usor de condus cu monotulpina. Infloreste timpuriu (finele lunii ianuarie – inceputul lunii februarie) si este de tip homogama. Este precoce, productiv, cu constanta in fructificare. Fructul este mic (2,3 g) de forma globuloasa. Exocarpul de grosime medie, dar care se sparge usor. Randamentul in miez este de 50,0%. Este rezistent la boli, dar prefera zonele mai calde din sud, unde da bune rezultate in conditii de irigare. Se inmulteste destul de putin 200-600 plante /an, insa poate fi extins.
Soiuri de alun: Uriase de Valcea
Soi de origine romaneasca, de vigoare medie, cu port etalat si putini drajoni. Se poate conduce usor cu monotulpina. Infloreste in perioada mijlocie (februarie-martie) si este de tip homogama cu tendinta spre protandrie. Soiul este foarte productiv si produce constant. Fructul este foarte mare comparativ cu toate soiurile straine (4,9g). Randamentul in miez este de 48,5%. Maturarea se produce in decada I-a a lunii septembrie. Este rezisten la ger si boli, foarte productiv, cu fructe aspectuoase. Se recomanda la inmultire in zonele favorabile de cultura a alunului, in conditii de irigare. Se inmulteste in cantitati reduse, numai prin altoire (100-200 plante/an).
Soiuri de alun: Ennis
Soi de origine din SUA, cu plante de vigoare mare si putini drajoni, se conduce usor cu monotulpina. Infloreste in perioada medie spre tardiva (finele lunii februarie – martie) si este de tip homogama cu tendinta spre protoginie. Fructifica mult si constant. Fructele sunt foarte mari (4,5 g) si rotunde. Randamentul in miez este de 48%. Maturarea se produce in decada a II-a a lunii septembrie. Este rezistent la ger si tolerant la unele boli. Se inmulteste numai prin altoire in cantitati foarte mici. Este recomandat in zonele favorabile culturii alunului, in regim de irigare.