Bivolițe de lapte: O afacere mai profitabilă decât creșterea vacilor
Bivolițe de lapte, iată ce caută mai nou fermierii romani care doresc sa înceapă o afacere in zootehnie. O alternativa tot mai interesanta pentru crescători este într-adevăr ferma de bivoli, mai ales ca prețul laptelui de bivolița, recunoscut pentru beneficiile sale, poate ajunge sa fie si de 3-4 ori mai mare decât laptele de vaca.
Un tânăr fermier care a decis sa investească într-o asemenea idee este Ionuț Materna, din județul Brașov, care a pornit acum câțiva ani o ferma de bivolițe in adevăratul sens al cuvântului. A cumpărat o fosta magazie de la CAP, a construit grajdul, iar la etaj a amenajat totul pentru a-si depozita furajele pentru animale. Toata aceasta modernizare l-a costat circa 25.000 euro.
„Creșterea bivolițelor de lapte e o activitate veche in familia mea, de aceea am prins drag de aceste animale, mai ales ca sunt blânde. Așa am pornit cu dorința de a face o ferma, mai ales ca si prețul laptelui de bivolița este mult mai bun decât al laptelui obișnuit. Avem 60 de capete, dorim însă sa mărim si mai mult efectivul”, spune crescătorul.
Bivolițe de lapte: circa 5 lei pe litrul de lapte
Laptele de bivolițe este recunoscut ca fiind mult mai nutritiv pentru organism decât cel de vaca, de aceea si prețul acestuia este mai mare. Ionuț Materna spune ca in perioada verii prețul este de circa 5 lei/litru.
„Profitul este undeva la 35%, pe baza efectivului pe care li dețin acum. De la un exemplar am undeva la 8 litri pe zi, o medie. Exista o cerere constanta pentru acest lapte, deoarece exista un segment de oameni care si-au dat seama de calitățile lui”, spune crescătorul.
Ferma lui Ionuț este compusa in proporție de 95% din bivolițe. Exista in exploatația sa si un taur cu pedigreu, folosit pentru reproducție.
Furajarea bivolițelor
Cantitatea de lapte, direct sau indirect, este in strânsă legătura cu modul de furajare a animalelor, mai ales ca acestea ajung in general la o greutate de 800 de kilograme.
„Vara beneficiază de pășune, mergem cu ele si au posibilitatea sa mânaci câtă vor, apoi iarna 90% din furaje sunt realizate de noi. In principal mergem pe siloz si fan. In cazul animalelor de pana un an folosim siloz cu faina, dar mai venim si cu porumb, soia, triticale. Daca e nevoie si calciu”, explica Ionuț Materna.
Comportamentul bivolițelor de lapte este unul in general calm, însă cel mai mult cu persoanele cunoscute. Pe de alta parte, nu sunt rare situațiile in care animalele nu te lasă sa te apropii de ele, daca ești străin.
Diferențe intre vaci si bivolițe
Pentru a începe o afacere cu bivoli, fără îndoiala, este necesar ca fermierii sa cunoască si ritmul de creștere al acestor exemplare, in comparație cu vacile de exemplu.
In primul rând, poate cel mai important aspect de comparat este nivelul producție de lapte. Daca vorbim strict de cantitate, fără sa aducem in discuție calitatea, o bivolița da mai puțin lapte, circa 7-12 litri pe zi, pe când in cazul unei vaci valorile sunt mult mai mari.
O alta diferența notabila este vârsta de reproducere. In cazul bivolițelor, acestea ating maturitatea la 3 – 3,5 ani, însă la o vaca după 2 ani in medie.
Prețul de achiziție este si el unul mai mare in cazul bivolițelor, depășind in general 1.000 de euro pentru un exemplar bun spre foarte bun.
Bivolițe de lapte: Calitățile laptelui
In comparație cu cel de vaca, laptele de bivolița are de doua ori mai multe grăsimi, fiind mai sățios. Pe de alta parte, este mai greu digerabil, in special cu persoanele pentru care nu suporta acest tip de lapte.
O alta diferența importanta este ca laptele de bivolița conține cu pana la 45% mai multe proteine decât cel de vaca.
Laptele de bivoliță se caracterizează printr-o culoare albă și un gust plăcut, dulceag, specific laptelui gras. Conținutul de grăsime mai ridicat. Puterea de smântânire a laptelui de
bivoliță este mai mică decât aceea a laptelui de vacă.
Proteinele totale ale laptelui de bivoliță nu depășesc cu mult pe cele existente în laptele de vacă. Datorită, totuși, conținutului ridicat de grăsime, alături de cazeină, laptele de bivoliță se folosește cu bune rezultate la fabricarea iaurtului, căruia îi îmbunătățește consistența.
Rămâne de văzut cum se va dezvolta efectivul de bivoli din Romania, mai ales ca aceasta specie se sacrifica masiv, neexistând programe de perpetuare a speciei. Cu toate acestea, o investiție in procesarea laptelui de bivolițe se poate dovedi o idee de afaceri inteligenta, având in vedere ca acest tip de produse sunt căutate.