VIDEO/Producătorii de mâncare, CONDUC lumea

Una dintre cele mai mari provocări în zilele noastre este să dai de mâncare la aproape opt miliarde de oameni, spun liderii lumii. Aceștia afirmă că securitatea alimentară este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă. Iar rezultatele nu sunt mulțumitoare din moment ce aproximativ 700 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi, fără acces la alimente de bază precum porumb, orez și grâu, scriu coletgii de la  AGRO TV România .

Este adevărat că, pentru mulți dintre noi, disponibilitatea alimentelor este un fapt banal, de la sine înțeles, dar încă există mulți oameni care suferă de foame. Una dintre cauze este lipsa terenurilor agricole. De vină poate fi și producția scăzută, dar și împărțirea pe continente a suprafețelor agricole. Nu este îndeajuns că se produce mult în Statele Unite, Brazilia sau Canada; transportul în alte părți este scump, așa că mâncarea rămâne în mare parte acolo unde este produsă.

Folosind date de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, să facem un tur mondial al agriculturii. Porumbul este cea mai răspândită cultură în America, cu utilizări în diverse industrii. În timp ce cultura este originară din America Centrală, ea a ajuns astăzi să fie cultivată în toate părțile lumii.

Partea leului revine Statelor Unite ale Americii, cu o producție de 347 de milioane de tone, adică aproape o treime din totalul mondial. Să precizăm însă că datele sunt valabile pentru anul 2019. Al doilea loc în topul producătorilor de porumb îi revine Chinei, cu 261 de milioane de tone, adică 22%. Urmează Brazilia, cu o producție de 101 milioane de tone, Argentina, cu 57 de milioane și Ucraina, pe locul cinci, cu 36 de milioane de tone. Și

România este pe harta mondială a porumbului, cu 17,4 milioane de tone. Așadar, Statele Unite sunt de departe cel mai mare producător și exportator de porumb, cu mari cantități provenind din trei state – Iowa, Illinois și Nebraska. Americanii folosesc pentru cultura porumbului circa 40 de milioane de hectare, adică de patru ori mai mult decât toată agricultura României. SUA sunt, de asemenea, cel mai mare consumator de porumb, urmat de China, al doilea producător și consumator.

Să ne uităm puțin la grâu – plecat din Orientul Mijlociu, grâul este o cultură versatilă care crește bine în climatele temperate. În acest caz, cel mai mare producător mondial este China, cu 133 milioane de tone, date valabile tot pentru 2019. Urmează India, cu 103 milioane, Rusia, cu o producție de 75 de milioane, Statele Unite, cu 52 de milioane și Franța, cu 40 de milioane de tone. O simplă analiză arată că două țări – China și India, produc la un loc aproape o treime din grâu. Și fermierii români au obținut recolte bune în 2019 – 10,3 milioane de tone de grâu, lucru care însă nu ne transformă în ”grânarul Europei”.

Să nu uităm orezul, a treia cea mai produsă cultură din lume și un aliment de bază pentru peste 3,5 miliarde de oameni, în principal în Asia. Așa că nu este deloc surprinzător să găsim China pe primul loc, cu o producție de aproape 210 milioane de tone, 28 la sută din totalul mondial. Iar celelalte locuri în top sunt ocupate tot de țări asiatice – India, Indonezia, Bangladesh și Vietnam. Orezăriile din România, să nu uităm, pot fi numărate pe degetele de la mână.