Cum să începi să crești fazani în gospodărie

Îngrijirea puilor de fazani începe din momentul în care i-ați achiziționat. Scoateți puii din cutie, scufundați-le ciocurile în apă și apoi așezați-i sub lampa de încălzire.

Cele mai multe pierderi de pui apar din cauza că aceștia nu încep să mănânce și să bea apă. Astfel, asigurați-vă că puii au mereu parte de hrană și de apă. Puișorii de fazan ar trebui să formeze un cerc în jurul lămpii de încălzire. Dacă observați că puii s-au înghesuit sub lampă înseamnă că le este frig, iar în acest caz puteți să lăsați lampa mai jos și chiar să adăugați câteva becuri cu infraroșu. Dacă se îndepărtează de sursa de căldură, înseamnă că temperatura este prea mare, caz în care puteți să ridicați lampa, scriu colegii de la agroland.ro.

Pui de fazani

Căldura este foarte importanta pentru puii de fazani în primele săptămâni / Foto: spokesman.com

Controlați puii frecvent în prima lor săptămână în adăpost, în special pe timpul nopții. Din experiență vă spunem că în cele mai multe cazuri puii de fazani mor din cauza frigului, mai ales în prima sau în cea de-a doua noapte.

Odată ajunși la vârsta de 2-3 săptămâni, îi puteți lăsa să cutreiere afară pe timp de zi. Alegeți o zi însorită și lăsați deschisă ușa adăpostului în care ați amplasat boxele destinate puilor de fazani. Boxa trebuie să fie închisă și acoperită cu sârmă cu găuri de 2,5 centimetri, pentru a nu le permite puilor să evadeze.

Mutați puii înapoi în adăpost înainte de lăsarea serii și porniți din nou căldura. Puteți să renunțați la lămpile de căldură pe timp de zi, în momentul în care puii petrec întreaga zi afară. Continuați în schimb să porniți căldura pe timp de noapte, până la vârsta de 3-4 săptămâni. Când puii au 4-5 săptămâni, au nevoie de boxe mai mari. Aveți grijă la semnele de canibalism. De regulă, puteți observa pete de sânge pe coadă și pene la păsările mai mici. Nu așteptați ca aceste semne să dispară, pentru că situația se va înrăutăți. Adăugați fân și lucernă pentru a ține puii ocupați.

După 6 săptămâni, puii de fazani pot fi hrăniți cu furaje care conțin 20% proteină.

CONSTRUCȚIA ADĂPOSTULUI ÎN AER LIBER

Țarcurile acoperite reprezintă una dintre cele mai costisitoare cerințe în creșterea puilor de fazani. Este important să le construiți în așa fel încât să își îndeplinească scopul. De exemplu, acela de rol protector față de prădători. Alte aspecte care trebuie luate în considerare: costul, durata, lejeritate procesului de construcție, rezistența la condițiile meteo nefavorabile.

Adăpost fazani

Foto: spokesman.com

STÂLPI

Trebuie să fie amplasați la distanțe egale în jurul perimetrului țarcului. Distanța ideală dintre ei este de 4-6 metri. Stâlpii trebuie să aibă aproximativ 3 metri fiecare și să fie îngropați în pământ la o adâncime de 90 centimetri.

PLASA DE SÂRMĂ

Laturile țarcului trebuie să fie acoperite cu sârmă galvanizată cu ochiuri de 2,4 centimetri. Plasele de sârmă vor fi îngropate în pământ la o adâncime de minimum 15 centimetri (recomandăm 50 centimetri) și evazate în exterior pentru a împiedica prădătorii sa sape sub adăpost. De asemenea, înălțimea plaselor de sârmă trebuie să fie similară cu cea a stâlpilor.

SÂRMĂ GALVANIZATĂ (ZINCATĂ)

Înfășurați sârmă galvanizată pe partea de sus a stâlpilor pentru a acoperi întregul perimetru. Un alt fir de sârmă galvanizată trebuie întins pe lungimea adăpostului, în așa fel încât acesta să fie împărțit în două părți egale. Apoi, două fire de sârmă galvanizate vor fi întinse pe lățime, pentru a împărți adăpostul în trei părți. Aceste bucăți de sârmă galvanizată vor susține acoperișul.

ACOPERIȘ

Deasupra grilajului rezultat, puneți două role de plasă de sârmă. Rolele trebuie să fie legate la cele patru colțuri astfel încât să obținem un pătrat. Trageți-le peste margini și atașați-le la cele două fire de sârmă zincată (de pe lățime).