Prin intermediul unui proiect, la Liceul Teoretic din comuna Grătiești, municipiul Chișinău, a fost instalat un sistem de iluminare modern și eficient. Astfel, peste 500 de elevi, dar și 46 de angajați au acum acces la 12 săli de studii, conform standardelor.
Administrația instituției afirmă că de-acum încolo vor fi reduse semnificativ cheltuielile pentru factura la energia electrică, iar elevii sunt siguri că în aceste condiții vor putea să învețe mai bine.
Alexandrina Frunză, elevă, Liceul Teoretic Grătiești: „Clasa noastră a devenit mult mai frumoasă, luminoasă și avem o lumină albă după ce s-au instalat aceste lămpi. Acum se vede mult mai bine de la tablă, chiar și când stăm în ultima bancă.”
David Cebanu, elev, Liceul Teoretic Grătiești: „Dacă este acolo zi și aici e întuneric, aici se pornește automat lumina și acolo se deconectează. Dacă e un pic de lumină, las un pic așa deconectat sau conectat lumina. Tehnologie deșteaptă. De când este această lumină, scriu foarte bine.”
Până acum, în liceul din Grătiești exista un sistem de iluminare bazat pe tuburi fluorescente sau becuri cu incandescență. Acestea generau o lumină slabă, care reprezenta un pericol pentru sănătatea copiilor și a profesorilor.
Inga Prohor, directoarea Liceului Teoretic Grătiești: „S-a soluționat o problemă din cauza căreia sufereau toți în instituție. Elevi, cadre didactice, părinți. Astăzi avem lumină și e bine. Este econom și lucrul acesta noi l-am constatat prin comparația facturilor la energia electrică din luna septembrie, octombrie. Am câștigat și economie și sănătate pentru copii.”
Proiectul a fost finanțat de PNUD Moldova și de Facilitatea Globală de Mediu. Costurile se ridică la aproape 15 000 de dolari SUA, dintre care 8.000 au fost oferiți de PNUD, prin intermediul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”.