Și pe timp de pandemie, polonezii susțin turismul moldovenesc

Avem o țară mică și frumoasă, atractivă pentru străini datorită vinurilor, bucătăriei tradiționale și locurilor pitorești. Doar că pandemia a afectat foarte serios turismul autohton.

Grație sprijinului financiar din partea europenilor, dezvoltarea acestui domeniu nu a fost întreruptă. Prin intermediul unui proiect, polonezii au investit anul acesta în jur de 70 000 de euro pentru promovarea turismului rural în raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. La Caplani, autoritățile locale au renovat complexul „Porțile Raiului”, compus din două case, ce au peste 100 de ani și 20 de izvoare.

Valeriu Tabunșcic, primar, s. Caplani, r. Ștefan Vodă: „Ce să facem în perioada pandemiei? Și iată noi în doi ani de pandemie am creat acest complex turistic. În primul rând, ca stimă față de strămoșii noștri, care au păstrat aceste izvoare.”

 Investițiile se ridică la aproximativ 300 000 de lei, bani alocați din bugetul local, dar din partea finanțatorilor externi – Estonia și Polonia. Primarul de Caplani își dorește ca acest complex să fie finalizat cât de curând.  

Valeriu Tabunșcic, primar, s. Caplani, r. Ștefan Vodă: Am dat în exploatare izvoarele, acum am dat în exploatare piscina. La vară, planificăm să dăm în exploatare tot complexul turistic. Am creat un baci tradițional și mai creăm o piscină de 50 de tone pentru maturi. Noi, la vară, sperăm că o să dăm în exploatare tot complexul turistic.” 

Alexei Berezneac deține 80 de hectare de levănțică. Prin intermediul proiectului, tânărul antreprenor a obținut 25 000 de euro, ca să construiască o sală de expoziții pentru produsele locale, pe teritoriul unei vinării.

Alexei Berezneac, producător de culturi oleaginoase, r. Ștefan Vodă: „În această sală de expoziții vor fi puse în vânzare produse din culturile noastre agricole. La fel, dorim să promovăm și produsele producătorilor locali: vin, culturi legumicole, fructe, suc. Aceasta este o oportunitate, atât și pentru noi, cât și pentru producători.”

 Deși lucrările încă nu s-au încheiat, datorită suportului financiar oferit de partenerii externi, sala de expoziții va fi deschisă mai devreme.

Alexei Berezneac, producător de culturi oleaginoase, r. Ștefan Vodă: „Vrem să mulțumim Poloniei pentru susținerea financiară, la construcția acestei săli de expoziții. Proiectul noi preconizăm să-l finalizăm în anul 2022, înainte de a înflori levănțica.”

Printre beneficiarii proiectului este și proprietarul unei vinării din raionul Căușeni, Ilie Gogu. Antreprenorul a primit de la finanțatorii străini trei biciclete, cu care turiștii vor putea explora și alte obiective turistice din regiune, ghidați de o aplicație din telefon.

Ilie Gogu, director vinărie, r. Căușeni: „Tot în aplicație sunt indicate puncte turistice pe care turistul are putea să le viziteze. Are această oportunitate să vină să ia bicicleta de aici să o lase în punctul B și invers, din punctul B să o lase în punctul A.”

Acest proiect este susținut de Ministerul Afacerilor de Externe din Polonia, care are mai multe obiective strategice în Republica Moldova.

Sylwia Szparkowska, reprezentat, Fundația Politici de Dezvoltare, Polonia: „Noi dorim să arătăm experiența poloneză pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta este un proiect care are anumite granturi. Întregul proiect prevede crearea traseelor turistice. Pe parcursul proiectului, noi colaborăm cu antreprenorii, dar și cu autoritățile publice locale.”

Potrivit președintei Centrului pentru Promovarea Businessului din Polonia, Joanna Boduch-Paw, acest proiect are ca scop nu doar dezvoltarea turismul în localitățile din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni, dar și de a oferi antreprenorilor moldoveni consultanță în dezvoltarea afacerilor.

JOANNA BODUCH-PAW, Președinte, Centrul pentru Promovarea Business-ului, Polonia: „Republica Moldova este țară frumoasă, aveți vinuri deosebite și priveliști minunate. Vrem să vă ajutăm să creați noi posibilități aici. Organizația noastră are o experiență de 30 de ani.”

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, rata turiștilor străini care vin în mod organizat în Republica Moldova, față de numărul moldovenilor turiști care pleacă peste hotare, este de 1 la 16. Republica Moldova are un potențial enorm de dezvoltare a turismului verde, în special, în zonele rurale.