Și plantele au nevoie de vaccinuri, pentru a fi sănătoase
Au salvat vieţile a milioane de oameni iar acum ar putea avea şi un efect benefic asupra hranei noastre. Vaccinurile sunt pe punctul de a deveni o opţiune cât se poate de serioasă pentru protecţia culturilor agricole.
Ideea de la care au pornit oamenii de ştiinţă este că infecţia unei plante cu un virus atenuat sau cu o tulpină viroidă mai puţin agresivă o protejează de boala rezultată dintr-o întâlnire ulterioară cu o tulpină severă a aceluiaşi virus. „Deşi răspunsul imun al unei plante funcţionează mult diferit de cel uman, vaccinările plantelor formează de fapt un nou instrument promiţător în setul de instrumente de protecţie a culturilor, în special împotriva viruşilor”, susţin cercetătorii de la Departamentul Agriculturii şi Alimentaţiei din Canada.
Potrivit acestora, potenţialele beneficii reprezintă un argument solid pentru a explora dezvoltarea rapidă a vaccinurilor pentru plante. La urma urmei, vaccinarea împotriva bolilor umane a dus la eradicarea multor boli infecţioase, iar oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca vaccinurile pentru plante să aibă efecte benefice similare.
În Olanda, legumicultorii folosesc deja vaccinuri pentru a-şi proteja culturile împotriva virusului mozaic al tomatelor (PepMV). În practică, ei administrează sub formă de spray o doză atenuată şi stabilă de PepMV, care colonizează rapid plantele oferind apoi protecţie împotriva infecţiilor viitoare. Aceste vaccinuri au fost aprobate şi în Franţa şi Maroc.
„Când vorbim de prevenire, cu cât produsul este utilizat mai devreme, cu atât mai bine. Pe de altă parte, cu cât planta este mai mică, cu atât este mai uşor de administrat produsul”, afirmă specialiştii, precizând totodată că vaccinurile pentru plante ar trebui utilizate în combinaţie cu alte protocoale existente pentru controlul bolilor. „Pentru fungi, de exemplu, puteţi adapta climatul din seră pentru a preveni infecţiile. De asemenea, protecţia culturilor funcţionează cel mai bine împotriva ciupercilor şi bacteriilor. Infecţiile cu virusuri sunt mai greu de controlat, deoarece agenţii patogeni ar putea depăşi în cele din urmă rezistenţa genetică a plantelor. De aceea, administrarea unui vaccin pentru plante poate adăuga un strat suplimentar de protecţie”, argumentează cercetătorii canadieni.
Sursa Revists Ferma.ro