Creșterea bibilicilor in gospodărie: cum să pornești o afacere
Bibilicile, denumite si pichere, sunt niste pasari domestice, crescute in principal pentru carne. Deosebirea intre carnea de pui/gaina si cea de bibilica este ca aceasta din urma este dietetica, echilibrata in aminoacizi si contine, de asemenea, mai putina grasime. In acest articol va vom prezenta detaliile unei afaceri cu bibilici.
In comparatie cu ouale de gaine, ouale de bibilica au un continut maimare de vitamina A, caroten, zinc, mangan si substante uscate; nu provoaca alergie. Ouale de bibilica se deosebesc prin duritatea mai mare a cojii si capacitatea de a fi pastrate un timp mai indelungat.
Datorita continutului inalt de caroten galbenusul are o culoare oranj intens.
Productia bibilicilor
De la o bibilica, la o productie de 110 oua pe an, cu 80% fertilitate pot fi obtinuti 88 pui cu varsta de o zi. La pierderi de 10% din efectivul de pasari si masa puilor de 1 kg (la varsta de 3 luni), se pot obtine circa 80 kg de carne.
Carnea de bibilica este frageda si usor digerabila. La gust, carnea de bibilica aminteste de carnea de vanat (fazan). In comparatie cu vanatul, carnea de bibilica este alba.
Adaptarea lor in gospodarie
Sa vedem asadar alte argumente pentru cresterea bibilicilor in gospodarie. Aceste pasari pot fi intretinute fara pierderi la temperaturi de la -30 grade Celsius pana la +30 grade Celsius. In comparatie cu alte specii de pasari, bibilicile poseda o imunitate ridicata fata de diverse boli si nu sunt pretentioase fata de conditiile de ingrijire si nutritie.
In legatura cu capacitatea lor de a manca diferite insecte, inclusiv gandacul de Colorado, bibilicile se folosesc in gospodarii la combaterea daunatorilor de gradini si livezi.
Bibilicile traiesc in card si se acomodeaza bine cu celelalte pasari domestice din ograda.
Cateva avantaje pentru inceperea unei afaceri de crestere a bibilicilor in gospodarie:
- cheltuieli de investitii relativ mici in constructii sau echipamente;
- ingrijirea nu prea complicata a pasarilor;
- nutritia pasarilor cu multe furaje ieftine (iarba, radacinoase etc.)
- necesita incaperi si spatii deja existente in gospodaria taraneasca;
- administrarea afacerii de catre membrii familiei
Infiintarea afacerii – de ce lucruri aveti nevoie si cum incepeti efectiv
Sa vedem asadar cum putem incepe cresterea bibilicilor in gospodarie, de ce avem nevoie mai exact. Pentru infiintarea unei crescatorii de bibilici este nevoie initial de 21 femele si 7 masculi. Pasarile pot fi procurate in toamna – iarna, de la crescatorii autorizati.
Pentru intretinerea bibilicilor se va construi o ferma, formata dintr-un ocol si un spatiu de intretinere a pasarilor, construit din lemn. Acest spatiu va avea geamuri, sistem de ventilare si va fi racordat la reteaua de curent pentru iluminarea artificiala in timpul noptii.
Ferma va avea o suprafata de 150 metri patrati. Puii de bibilici se vor intretine departe de pasarile mature, in alta incapere temporara (in primele 2-3 luni de la ecloziune).
Pentru a se reduce pierderile de furaje se vor construi jgheaburi speciale pentru alimentarea pasarilor. Aceste jgheaburi se vor face din scanduri uscate, cu grosimea de 0,5 – 1 cm. Pentru a evita traumatismul pasarilor se vor rotunji toate asperitatile si muchiile jgheaburilor.
Cresterea bibilicilor in gospodarie: intretinerea pasarilor
La o intretinere in voliera o pasare bibilica poate produce in medie 110 de oua anual, iar la intretinerea in stare libera (gradina) – 60 oua. La o intretinere si nutritie corespunzatoare, numarul de oua poate creste cu circa 50%.
Suprafata incaperii fermeri este bine sa asigure 1 metru patrat pentru 5 bibilici. In perioada de inperechere, pentru a obtine o fecunditate ridicata, suprafata incaperii va asigura 1 metru patrat pentru 1-2 bibilici. Inaltimea peretelui din fata a cotetului va fi de circa 2,2 m, iar a peretelui din spate 1,7 m. Latimea va fi de 3 m. Asternutul poate fi format din pleava si paie uscate, coji de floarea-soarelui, rumegus, tulpini tocate de porumb. In perioada de vara la asternut poate fi folosit nisipul uscat.
La intretinerea bibilicilor pentru oua temperatura incaperilor va fi de minim 14 grade Celsius (iarna) si maxim 18 grade Celsius, vara. Se va folosi iluminatul artificial, pentru a se asigura zilnic15 ore de lumina.
Nutritia pasarilor mature
In comparatie cu intenstinul gainii, intestinul bibilicii este mai scurt cu 40%. De aceea, aceste pasari vor primi furaje nutritive si usor asimilabile. Ratia va contine 16-18 % proteine de origine animala si vegetala, 4% grasime, 7% substante minerale si maxim 5% celuloza. Sursa principala de energie vor fi boabele de porumb, grau, mei, orz, ovaz.
Ratia va fi echilibrata in calciu, fosfor, sodiu, mangan, zinc, iod, fier si cupru. Pentru bibilici consumul de iarba si furaje suculente este aproape identic cu cel al gastelor. Consumul pentru o bibilica matura este de 120 gramde de furaj pe zi.
Bibilicile mature sunt hranite de 3 ori pe zi, la orele 7, 13 si 18. Dimineata pasarile vor primi doar furaje suculente, iar seara cu cele concentrate. Apa se va schimba de 3 ori pe zi.
Specialistii recomanda acest tip de ratie: intr-un an, pentru o pasare = 32 kg de cereale, 3,5 kg de furaje de origine animala,4 kg de suculente (cartof, varza, moscov, sfecla), 12 kg iarba, 0,5 kg drojdie, 2 kg de furaje minerale.
Nutritia puilor de bibilica
Ratia zilnica a puilor de bibilici trebuie sa contina circa 23 % proteine. Puii nu sunt exigenti fata de mancare, cu conditia ca aceasta sa fie calorica. In primele zile de la nastere ratia unui pui include 4 grame de oua fierte, 2 grame de crupe de mei si 2 grame de verdeata taiata marunt.
Alimentarea se va face doar cu hrana calitativa peste fiecare 2 ore. La varsta de 3 luni puii ating greutatea de 1 – 1,3 kg.
In concluzie
Cresterea bibilicilor in gospodarie poate deveni o afacere profitabila daca se tin cont de mai multe aspecte: atat cele ce tin de cresterea efectiva a pasarilor, precum si aspecte ce tin de piata de desfacere.
Pentru ca bibilicile mature sa nu zboare, puilor la varsta de 1-2 zile li se va amputa, cu foarfeca, o falanga la o aripa. O alta cale de evitare a zborului pasarilor consta in scurtarea penelor aripilor.
Sursă: cultivaprofitabil.ro