Plantele care resping insectele sunt adesea folosite pentru combaterea daunatorilor, prin cultivarea lor impreuna cu plantele principale de gradina.
La fel ca oamenii, insectele au alimentele lor preferate si, de obicei, gasesc aceste alimente dupa miros. Astfel, putem ingreuna eforturile daunatorilor de a gasi hrana preferata, cultivand plante care le vor incurca simtul mirosului, cum ar fi, de exemplu, plantarea de ceapa intre varza.
Chiar daca nu va putea fi plantata in randuri ordonate, ci sporadic, printre cultura principala, nu este nevoie de mult pentru a avea efect.
Plantele care emana mirosuri intepatoare se numara printre cele mai eficiente mijloace de descurajare a insectelor, iar multe dintre acestea sunt plante medicinale, asa ca pot avea doua scopuri.
In plus, unele astfel de plante atrag si insectele benefice pe care ni le dorim in gradina. Acesta este un alt tip de tehnologie de cultura, care se dovedeste a fi de mare folos pentru gradinari.
Iata o selectie de plante care vor respinge, in mod natural, daunatorii din gradina:
Busuioc (Ocimum basilicum)
Busuiocul respinge gandacul rosu si albastru al sparanghelului, musca morcovului, mustele, tantarii si musca alba. Mirosul descurajeaza insectele, asa ca atingerea blanda a frunzelor pentru a le elibera uleiurile, in timp ce treceti pe langa acesta, ii imbunatateste eficacitatea.
Limba mielului (Borago officinalis)
Limba mielului respinge viermele de varza si omida tomatelor. De asemenea, atrage insecte benefice si polenizatori, cum ar fi albinele. Este o planta perena, asa ca o veti avea mereu in gradina dvs. Prefera temperaturi mai reci.
Galbenele (Calendula officinalis)
Calendula sau galbenelele resping gandacul de sparanghel si omida tomatelor. Atrage si insecte benefice, asa ca aceasta floare medicinala este benefica pentru gradina ta.
Menta (Nepeta)
Menta respinge afidele, gandacul de Colorado, gandacul de castravete, gandacul japonez si gandacii de dovleac. Singurul dezavantaj al mentei este ca unele soiuri se imprastie in mod agresiv si pot prelua rapid parti mari din gradina.
Usturoi (Allium sativum)
Usturoiul respinge afidele, moliile de varza, gandacii japonezi, precum si iepurii. Plantarea usturoiului sub trandafiri pentru a respinge gandacii japonezi este o tehnica clasica de plantare insotitoare.
Ceapa (allium cepa)
Ceapa respinge afidele, mustele morcovului, gandacul de Colorado si iepurii. Combinatia de morcovi si ceapa se poate dovedi una benefica pentru orice gradina de legume.
Oregano (Origanum)
Oregano respinge moliile de varza. Cu toate acestea, poate fi dificil sa se integreze intr-o gradina de legume, deoarece este o planta perena care se raspandeste. O solutie, folosita, conform specialistilor, in agricultura ecologica, este asezarea de plante proaspat taiate langa culturile principale, dar acestea vor trebui inlocuite frecvent. O alta solutie este plantarea sa in ghivece si plasarea in anumite locuri din gradina.
Patrunjel (Petroselinum)
Patrunjelul respinge gandacii de sparanghel. Ca si in cazul busuiocului, puteti trece periodic prin gradina si sa zdrobiti frunzele pentru a elibera mirosul.
Ridiche (Raphanus sativus)
Plantele de ridichi resping viermii de varza, gandacii de dovleac, gandacii de castravete. Pentru cel mai bun efect, va trebui sa insamantati trei sau patru ridichi pe fiecare rand de castraveti si sa le lasati sa se maturizeze in timp ce plantele de castraveti cresc.
Rozmarin (Rosmarinus officinalis)
Rozmarinul respinge moliile de varza, mustele morcovului, limacsii si melcii. Desi rozmarinul nu este rezistent in toate zonele, de obicei puteti cumpara plante mici la inceputul sezonului si le puteti aduce oricand in interior odata cu venirea iernii, ca plante de apartament.
Salvie (Salvia officinalis)
Salvia respinge moliile de varza si mustele morcovului. Salvia este o planta perena si poate fi greu de integrat intr-o gradina de legume, dar este totusi utila atunci cand este plantata la marginile gradinii.
Cimbru (Thymus vulgaris)
Plantele de cimbru resping moliile de varza, si viermele de tomate. Majoritatea plantelor de cimbru au o crestere rapida si se dubleaza rapid ca suprafata acoperita in gradina. Desi se raspandesc, sunt mai lente decat multe alte ierburi perene.
Pelin (Artemisia ludoviciana)
Pelinul respinge furnicile, moliile de varza, mustele morcovului, moliile si mustele albe. De asemenea, pare sa descurajeze soarecii. Asezati ghivece langa marginile gradinii sau intre randuri, pentru a respinge daunatorii.