Doar 29% din fructele consumate în Franța sunt produse local

Echipa „Salvați fructele și legumele din Franța” a întocmit un raport privind producția horticolă franceză. În program: eliminarea pesticidelor, strategia Farm to Fork, sfârșitul programat al produselor fitosanitare anunțat de președintele francez.

Franța continuă să reducă utilizarea produselor fitosanitare pe teritoriu, odată cu înăsprirea viitoare a restricțiilor privind comercializarea acestora. Cum vor face față atunci producătorii de fructe pierderilor de producție și concurenței din țările europene vecine? Având în vedere aceste probleme, se pune problema autonomiei alimentare în Franța, întrucât 71% din fructele consumate în prezent în țară sunt de fapt importate.

Marja de manevră în ceea ce privește utilizarea produselor fitosanitare se limitează pentru pomicultorii francezi. Potrivit Direcției Generale pentru Alimentație din Franța, 40% din aceste utilizări în livezi sunt așa-numitele utilizări „orfane”, în sensul că nu există alte soluții de protecție împotriva anumitor boli.

Dispariția anumitor produse duce la dificultăți pentru producători, care nu mai pot lupta împotriva anumitor dăunători și suferă pierderi de producție. Este cazul șopârlei sau al încolțirii frunzelor de piersic, de exemplu, pentru care nu există nicio soluție în prezent. Problemă similară cu interdicția Dimetoatului pentru cireșe, a căror principală problemă este Drosophila Suzukii, care a apărut în 2011/2012 și pentru care nu există încă nicio soluție. Deocamdată, producătorii de cireșe încă mai au acces la Limidan, dar produsul ar putea să dispară până în 2022/23, iar utilizarea repetată a aceluiași produs ar putea, de asemenea, să creeze o anumită rezistență.

În prezent, sunt în curs de studiu mai multe răspunsuri la aceste probleme.

„Sectorul cireșelor dorește să propună producătorilor o serie de soluții care ar putea rezolva această problemă. Dar riscul ar fi acela de a pierde parcele din cauza costurilor și pentru că unele exploatații, în special cele expuse la vânt, nu ar putea utiliza acest tip de protecție”, explică Jean-Christophe Neyron, președinte al Asociației Producătorilor de Cireșe din Franța. Alte soluții sunt, de asemenea, în curs de studiu, cum ar fi utilizarea insectelor.

„Se fac cercetări și experimente pe această temă. Insectele sterile sau insectele prădătoare ar putea oferi o soluție, dar rămân multe întrebări, în special în ceea ce privește finanțarea unor astfel de proiecte, eficiența eliberării insectelor sterile care necesită cantități mari de indivizi. Dificultatea constă, de asemenea, în nivelul de protecție a livezii, deoarece vorbim de o eficacitate de cel mult 40%.”

Potrivit lui Josselin Saint-Raymond, director al Asociației Naționale Franceze a Mărului și Perelor: „dacă vrem să ne imaginăm livezile de mâine, vom avea nevoie de soiuri rezistente la boli și dăunători. Iar înființarea unei livezi care costa între 40 și 50.000 de euro va costa acum între 100 și 120.000 de euro, ceea ce reprezintă o creștere cu 50% a costurilor de producție. Iar dacă costurile cu forța de muncă explodează, prețul merelor va crește cu 50 până la 60% pe rafturi.

Sursă: agroexpert.md