Sireți – satul în care locuitorii au grijă de mediu

Colectarea resturilor menajere din localitățile din Republica Moldova nu mai este o problemă, ca în trecut. De exemplu, în satul Sireți, raionul Strășeni, aproximativ 76 la sută din gospodării achită lunar o taxă pentru evacuarea deșeurilor. Localnicii sunt mândri că satul lor este fruntaș și se arată încântați și de inițiativa autorităților locale de a colecta separat plasticul. Totodată, potrivit lor, tarifele sunt accesibile.

„Vă pare scump să achitați pentru colectarea deșeurilor? Nu, nu-mi pare scump. Înainte până găseai transport să duci gunoiul, și stătea mult timp în ogradă și mirosea urât.„

„Era 35, dar acum spun că o să fie 50, nu-i scump.”

„Nu-i scump, pentru că până acum nu știam ce să facem cu gunoiul. Dar așa am pus gunoiul în pubelă. Au venit și l-au luat.” 

„Pentru mediu e mai sănătos, nu poluează aerul, nu e murdărie, e mai ecologic pentru noi.”

Potrivit primarului localității, Leonid Boaghi, problema deșeurilor nu a fost ușor de gestionat din 2010 până în prezent, dar încă trebuie ținută sub control.

Leonid Boaghi, primar, s. Sireți, r. Strășeni: „În 2010 Primăria împreună cu administrația pe acea vreme a câștigat un proiect transfrontalier, privind dezvoltarea sistemului de management al deșeurilor pe teritoriului satului Sireți. Avem o autospecială care a fost procurată atunci și un microbuz pentru transportarea deșeurilor de alt tip, care nu încap în autospecială și au fost procurate 1200 de pubele de 240 litri.”

Protecția mediului fiind un obiectiv prioritar, administrația satului și-a propus să treacă la colectarea separată a deșeurilor și astfel să micșoreze și suprafața gunoiștii din sat. Un prim pas a fost instalarea a patru tomberoane.

Alexandru Iorga, viceprimar, s. Sireți, r. Strășeni: „Scopul nostru este să colectăm cât mai mult plastic, pentru ca acest plastic să fie dus din localitatea noastră. Pentru că dacă ne uităm atent în aceste deșeuri, mai mult de 50 la sută este plastic. Dacă lumea ar fi conștientă și ar colecta separat plasticul, noi vom scădea din cantitatea de deșeuri de pe această gunoiște la jumătate.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, numărul localităților care au beneficiat de servicii de colectare a deșeurilor, pe parcursul anului 2019, a constituit 204 localități.

Dintre acestea, 54 municipii și orașe și 150 sate. De asemenea, 20 de sate au beneficiat de servicii de colectare a deșeurilor lichide. Astfel, în continuare, gradul de acoperire cu servicii de salubrizare rămâne a fi redus, în special, în localitățile rurale.

sursa: ecopresa.md