În luna noiembrie, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 15,5 % față de aceeași perioadă a anului trecut, iar la produsele nealimentare – cu peste 12 %, informează Biroul Național de Statistică. Totodată, a crescut cu aproape 10 % și costul serviciilor prestate populației.
Cel mai bine, lucrurile se văd la piață.
„S-au majorat prețurile nu numai o dată, ci de mai multe ori. Se simt foarte mult scumpirile, în special, la aceștia care au venituri modeste.”
„Scumpire totală la toate celea. Prețurile sunt ca în Europa, sunt venit nu demult, dar salariile și pensia, jos pălăria. Imposibil de trăit mai departe aici, că, cu așa scumpiri, nu poți să trăiești mai departe.”
„Iată, varza, dacă anul trecut era 2,5 lei, acum e 10-12-15 lei. Apoi, ce să mai vorbim? Trăim și noi de pe azi pe mâine, cu pensia noastră de 2000 de lei. Iată, am mai cumpărat niște oase și mă duc acasă.”
Cel mai mult, scumpirile îi afectează pe vârstnici, care, după ce au muncit toată viața, au ajuns să roadă oase.
„Mult s-au scumpit. Și pâinea s-a scumpit, zahărul, uleiul, toate s-au scumpit. Dar pentru pensionari este foarte greu. Avem pensii foarte mici, măcar când primim pensia să cumpărăm câte un pește, să ne împlinim pofta.”
Deși a fost secetă, anul trecut, produsele erau mai ieftine decât acum.
„Anul trecut, chiar acest pește Crap era 55 de lei, iar acum 65 de lei. Uleiul 35 lei litrul, dar în trecut era 20 lei. Lactatele tot ne străduim să luăm mai ieftin. O sticlă de un litru jumătate e 30 de lei, dar era 15-20 lei. Anul trecut, da? Da.”
Cu asemenea prețuri, oamenii strâng și mai tare cureaua, iar unii au și uitat gustul cărnii.
„Nu cumpăr și nu mănânc și gata. Vă limitați totuși la anumite produse alimentare? Da, da.”
„Dacă înainte cumpăram vreo cinci litri de ulei, acum cumpărăm vreo trei. Un pic cu economie, știți cum.”
„Salariile nu se măresc, pensiile nici atâta, e foarte greu de trăit, nu știu ce o să fie.”
Scumpirile îi afectează nu doar pe cumpărători, dar și pe comercianți, care spun că vânzările au scăzut cu aproape 30 %.
„Un kg de hrișcă cât costă acum? 30-31 de lei. Anul trecut a fost altă recoltă, altă situație. Dar numărul de vânzări a rămas același? Au scăzut. Nu sunt vânzări, nici lume nu este. E tare puțină lume.”
„Un pic s-au scumpit de față de anul trecut. Cam cu cât s-au scumpit? Vreo doi lei, care la un leu.”
Dacă multora nu le ajunge de pâine și te miri ce la pâine, cine-și mai permite să se înfrupte dintr-un pește?
„Dar numărul de vânzări, față de anul trecut, cum este? Foarte puțin. E lume puțină de nu înțelegem de ce și cum. Se teme lumea de pandemie, să iasă din casă or poate îi frig, ori economisesc pentru gaz.”
Dacă mai toate produsele s-au scumpit, citricele s-au ieftinit cu 13,5%. Însă nici acestea nu se vând măcar ca anul trecut.
„Portocala a fost 25 lei kg, așa și, este. Anul trecut mandarinele erau 23-25, iar anul acesta e 18 lei și stă la vitrină.”
Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, majorarea prețurilor la produsele alimentare este un efect a ceea ce se întâmplă la nivel mondial, deoarece prețurile cresc în toată lumea.
Veaceslav Ioniță, expert economic: „Factorii interni care ar determina creșterea prețurilor la produsele alimentare în Republica Moldova, nu putem spune decât factorii obișnuiți: majorarea de salariu, creșterea costurilor tradițional de producție, dar aceasta este factorul secundar. Factorul primar este totuși creșterea globală a prețurilor la produsele alimentare.”
Dar asta nu-i consolează în nici un fel pe moldoveni, care au alte posibilități financiare decât cei din țările civilizate.
Conform prognozei Băncii Naționale a Moldovei, în a doua jumătate a anului 2022, inflația ar putea crește la 15 %, adică, de trei ori mai mare decât acum.