Cum cultivi rucola la ghiveci, să ai salate proaspete și iarna
Este mai ușor decât credeai să cultivi rucola la tine acasă, în ghivece sau jardiniere. Dacă îți place această plantă cu gust ușor amărui pentru salate și garnituri, o poți crește și iarna în apartament.
Merită să cultivi rucola acasă, în ghivece, și să ai tot timpul frunze proaspete și aromate pentru salate sau pentru garniture la pește și fripturi. Știi deja cât de sănătoase sunt frunzele ei și cât de apreciate sunt pentru proprietățile lor anticancer.
Rucola îmbunătățește imunitatea organismului și este indicat să o consumi tot timpul anului, iar acest lucru este mult mai ușor dacă o cultivi la tine acasă. Pe de altă parte, rucola este bogată în vitamin K, esențială pentru sănătatea oaselor și pentru legăturile neuronale, iar procentul ridicat de antioxidanți ajută la combaterea apariției cancerului.
Rucola este înrudită cu varza și conopida, iar frunzele ei sunt 90% apă, ceea ce ajută la hidratarea organismului în orice perioadă. Datorită proprietăților ei curative și medicinale este indicat să adaugi câteva frunze de rucola în orice salată și să o folosești cât mai des în meniul tău.
Iată cum să cultivi rucola la tine acasă
Deși numele este împrumutat din limba italiană, rucola este o plantă veche la noi în țară, cunoscută în popor drept voinicică, datorită faptului că poate să crească foarte repede.
Rucola se cultivă din semințe care se presară câte 2 sau 3 în ghivece de mici dimensiuni, în pământ hrănitor amestecat cu nisip.
În interior sau în sere, rucola se poate planta tot timpul anului. Este o plantă foarte puțin pretențioasă și nu are nevoie decât de un spațiu la geam, unde poate primi cât mai multă lumină.
Semințele se seamănă la 2 cm adâncime și se udă bine pentru a încolți cât mai repede. Planta este perenă și, dacă nu smulgi rădăcinile, vei avea rucola la ghiveci mai mulți ani la rând.
Cum se îngrijește rucola la ghiveci
Nu este nevoie de pregătiri sau îngrijiri speciale ca să cultivi rucola. Nu are nevoie de fertilizatori și se mulțumește cu apa de la chiuvetă. Trebuie doar să o ferești de razele directe ale soarelui, care ofilesc frunzele. Rucola se udă moderat la 3 zile, astfel încât pământul să fie bine umezit, dar nu îmbibat de apă.
De la fiecare plantă se rup frunzele mai mari și verzi de pe margine, iar cele mici din centru se lasă pentru a menține planta tânără. Primele frunze apar la aproximativ 40 de zile de la însămânțare, iar cele mai mari sunt mai cărnoase și au un gust mai picant.
Dacă le rupi în mod regulat, planta va produce mai multe frunze proaspete și noi. Când apar florile, acestea trebuie tăiate imediat, pentru a stimula rucola să producă doar frunze.