Ouăle au devenit mai scumpe. Vândute, tradițional, câte zece bucăți, acestea au ajuns să coste de două ori mai mult decât acum trei luni. În magazine, ouăle sunt vândute și cu 36 de lei. Pentru a nu pierde clienții, unii comercianți vând câte șase ouă în caserolă, scrie NordNews.md.
„Suntem șocați, pe cuvânt de cinste. Bine, au fost 17 lei, 20 de lei, de fiecare când sun, întreb cât vor costa acestea. Ei de exemplu ne răspund că 21 de lei. Îi întreb de ce atât de scump, la care îmi spun că se vor scumpi și mai mult. Cred că nu sunt vinovați de ce se întâmplă, dar sărmanii oameni cumpără, n-au de ales, vor să mănânce”, a declarat o vânzătoare.
Prețurile sunt puțin mai mici la Piața Centrală din Bălți. Comercianții spun că din cauza scumpirilor, vânzările au scăzut considerabil. În funcție de calitatea ouălor, acestea ajung să coste până la 28 de lei.
„Vine lumea și cumpără câte 5-10 ouă, mai mult nu cumpără. Putem să vindem aproximativ 300 de ouă, nici 300 nu vindem pe zi. În magazine sunt 35 de lei, la piață este încă ieftin.”
„Anul trecut n-au fost astfel de prețuri, acum e foarte scump. Totul este scump și nu este profitabil pentru producători, din acest motiv au și ridicat prețurile.”
Oamenii sunt revoltați de creșterea prețurilor și spun că ouăle au devenit un aliment de lux.
„– Vă pare un preț exagerat? – Da, foarte mare. De parcă sunt de aur aceste ouă.”
„Ce să fie bine? Nu-i nimic bine, dar ce să facem? Trebuie să mâncăm.”
„În piață e normal, dar la magazin strașnic ce se face. Magazinele sunt pustii, nimeni nu cumpără nimic, numai pâine, apă și sare. Aici încă m-ai poți să cumperi ceva.”
„Am pensia 1300 de lei, trebuie să plătesc pentru apartament, e scump, erau mai ieftine.”
„Cum să vă spun, bineînțeles că e scump, mai ales că sunt pensionară și educ o nepoțică orfană. E scump.”
De cealaltă parte, directorul unei fabrici avicole din Edineț a declarat că, în ultimii patru ani, Republica Moldova a înregistrat unul dintre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană.
Gheorghe Bîrlădean, director fabrică avicolă: ”Cantitatea de pasăre care se crește în R. Moldova probabil s-a redus, iar din această cauză se produce mai puțin decât s-a produs și există o cerere mai mare decât oferta de pe piață. Știu că se aduce și din alte țări pentru a acoperi acest neajuns care este pe piață.”
Un alt factor care a influențat scumpirea ouălor este prețul hranei. Ponderea cerealelor din furajele cu care sunt hrănite păsările este de circa 50%, restul elementelor componente sunt vitaminele, aminoacizii, proteinele vegetale și animale, procurate de peste hotare.
Gheorghe Bîrlădean, director fabrică avicolă: „Tendința ultimilor trei ani este că cerealele, eu vorbesc de sinecostul cerealelor, 70 % se scumpesc, iar din această cauza, ramura aceasta, trei ani la rând înregistrează pierderi anual. Această scumpire care s-a întâmplat în ultimele două luni nu acoperă cheltuielile.”
Acum trei luni, zece ouă de găină costau, minim 17 lei.