Doliu în domeniul științei și învățământului agricol
10 decembrie 2021, Chișinău – Condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut pe Vasile BABUC (13.02.1933– 07.12.2021), dr. hab. în științe agricole și prof. univ., personalitate marcantă în domeniul pomiculturii, dezvoltarea științei și învățământului agricol.
În calitate de membru corespondent a Academiei de Științe a Moldovei, Vasile BABUC a elaborat tehnologii avansate de producere a materialului săditor, a contribuit la înființarea şi exploatarea livezilor intensive, a editat recomandări agrotehnice pentru agricultori, care, prin asistență de instruire și consultanță, au fost implementate cu succes în majoritatea unităților pomicole de performanță din republică. Astfel, și-a adus aportul la elaborarea elementelor tehnologice şi tehnologiilor de cultivare a gutuiului, vişinului, cireşului, caisului, prunului, piersicului, căpşunului, coacăzului negru.
Meritul său deosebit în activitatea didactică constă în faptul că pentru prima dată în Republica Moldova, în anul 1967, a elaborat programul de studii, cadrul metodic şi baza de instruire practică pentru cursul Pomicultura intensivă, care ulterior a devenit baza disciplinei Pomicultura pentru învățământul universitar din Republica Moldova. În calitate de președinte al Comisiei metodico-didactice a Universității Agrare de Stat din Moldova (1994–2005), a contribuit esențial la reformarea învățământului universitar agrar, înregistrând progrese semnificative în alinierea la standardele europene. A participat la elaborarea ghidului Proiectarea curriculum-ului învățământului agrar din Republica Moldova (2001), a standardelor profesionale și curriculum-ului pentru 12 specialități ale învățământului agrar din Republica Moldova (2002).
Este autor şi coautor a peste 300 de publicaţii ştiinţifice şi didactice în domeniul pomiculturii, inclusiv 7 monografii și 3 manuale. Totodată, în calitate de conducător ştiinţific, a îndrumat 28 de doctori și 7 doctori habilitați în științe agricole. Şi-a adus aportul personal la pregătirea a peste 2000 de specialişti în horticultură cu studii universitare.
Pentru contribuția substanţială la dezvoltarea ştiinţei pomicole şi învăţământului universitar agrar a fost distins cu o serie de titluri onorifice: Om Emerit (2000), Medalia „Meritul Civic” (1993), Ordinul „Gloria Muncii” (1995), Ordinul de Onoare (2008), Medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei (2003), Medalia „100 ani de la nașterea lui Gh. Rudi” (2007), Medalia „75 de ani ai UASM” (2008), Medalia jubiliară „70 de ani ai Academiei de Științe a Moldovei” (2016) și Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a AȘM (2018).
Sursă: asm.md