Ambițiile energetice ale Ucrainei ar putea lăsa Moldova fără apă

Extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean este un mega proiect al Ucrainei. Construcția reprezintă un pericol pentru fluviul Nistru, care este principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova. Problema există de mult timp deja, abia acum însă devine tot mai mediatizată.

În cadrul emisiunii Actualitatea LA RAPORT de la AGRO TV, subiectul a fost discutat cu specialiști de mediu, dar și jurnaliști de investigație, care au venit cu informații și argumente concrete.

MIHAELA RUDENCO, prezentatoare: Din câte am înțeles, atunci când vor fi finalizate lucrările de construcție și vor fi puse în funcțiune toate cele 7 turbine, așa cum este prevăzut, până în 2035 sau poate mai devreme, aceasta va deveni cea mai mare astfel de centrală din Europa și a șasea ca mărime din lume. Ucraina își propune să se integreze în sistemul energetic din Europa. Totuși elementul nostru de noutate este că ucrainenii desfășoară niște lucrări de lărgire a albiei Nistrului, fără a anunța autoritățile din Republica Moldova. 

 

ILIE GULCA, jurnalist de investigație, CIJM: Aici am constatat un joc foarte interesant la care au recurs autoritățile de la Kiev și anume: pe de o parte mimează un dialog cu Chișinăul, menționând că așteaptă din partea Chișinăului răspuns în privința arendării celor 20 hectare, însă, în paralel, ceea ce am văzut noi în luna august, septembrie – lucrează intens la lărgirea albiei Nistrului.

 

Potrivit hidrologului Valeriu Cazac, ambițiile Ucrainei vor avea consecințe grave, inclusiv pentru securitatea asigurării cu apă potabilă a Republicii Moldova.

VALERIU CAZAC, expert de mediu, hidrolog: Schimbările climatice ne vor aduce surprize drastice în privința resurselor acvatice. Ele sunt degradate atât cantitativ, cât și calitativ din an în an și lipsa lor și gestionarea numai în interesul Ucrainei va colmata integral cursul râului, va aduce un cataclism total privind resursele biologice și desigur va afecta, periclita securitatea națională privind asigurarea cu apă potabilă a celor mai mari urbe. Practic 80% din populația Moldovei este asigurată cu apa Nistrului.

 

Anticoruptie.md scrie că Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk a pus în funcțiune industrială, pe 17 august, cea de-a patra turbină din cele șapte planificate. Deși acesta este un proiect ambițios pentru Ucraina, oamenii de știință și experții în domeniul ecologiei sunt îngrijorați că această construcție uriașă ar putea să genereze probleme grave de mediu pentru Republica Moldova, dar și pentru regiunea Odesa.