În ziua de azi, tot mai rar găsești un om care să facă ceva gratis. Cel puțin, asta spun cetățenii de la țară. A trecut vremea clăcilor de altă dată, când toți se ajutau la nevoie, fără să ceară bani.
Mătușa Eugenia, din satul Codreanca, raionul Strășeni, are 83 de ani. Ține minte bine acele timpuri, când oamenii erau mult mai uniți decât acum.
„Am făcut cotileți, am făcut un sărai tot cu clacă am fost și am făcut. Acum, la bătrânețe, nu mai ții minte toate. Era vara, cald, făceam cotileți cu paie cu pleavă, atunci se făceam clăcile. Când la pus oalele pe casă, chemai lumea și te ajuta, dar acum…”
Deși pe atunci era mai greu de trăit decât azi, acele vremuri erau, totuși, mai frumoase.
„Dacă s-ar organiza clacă dvs. ați face parte din ea? Da, desigur. Anume la ce? Înainte, noi ne ajutam la prășit, la strâns roada, la strâns de pe deal. Eram mai mulți și noi ne ajutam unul pe altul, ca să nu plătim, dar acum fiecare pentru dânsul.”
„Dacă are nevoie cineva de prin mahala, se mai ajută. Dar dacă sincer acum oamenii nu mai trag atenția cum era înainte. Atunci oamenii săreau în ajutor, dar acum poți să stai jos și trece pe lângă tine și se uită.”
Oamenii pe care i-am întâlnit spun că, dacă sunt rugați, oferă o mână de ajutor, pentru ca atunci când vor avea și ei nevoie, să aibă la cine apela.
„Un vecin acum este la pat, soția lui a decedat și stă la pat. Mă duc și îl ajut. Pentru ce faceți asta? Pentru că trebuie nu are cine.”
„Pe surorile mele le ajut când mă mai sună, atunci mă duc.”
„Cu o felie de pâine îi ajut pe oameni când vin și se roagă să le dau. Câteodată și bani le dau că trăiesc mai săraci decât noi și îi ajut.”
„Hainele care sunt mai mici, le dau familiilor care au nevoie. Dar ce ține de bani, nu prea avem în țară, ca să ajutăm.”
La țară, oamenii ar putea să nu știe ce înseamnă să faci voluntariat, dar asta nu-i împiedică să facă, atunci când au ocazia, o faptă bună, fără ca să fie plătiți.
„Când ultima dată ați făcut voluntariat? Vreo două săptămâni în urmă. Am pus în geantă un borcan cu tușoncă, ulei, niște conserve. Am dus această geantă la Strășeni la orfelinat.”
„Am ajutat multă lume. Eu lucrez cu bătrânii și sunt lucrător social și foarte mult îi ajut.”
În 1985, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele din întreaga lume să marcheze, anual, pe 5 decembrie, Ziua Internaţională a Voluntarilor, pentru o dezvoltare economică şi socială mai bună.
Potrivit Programului ONU, pe glob sunt aproximativ un miliard de voluntari, care îşi dedică timpul, abilităţile şi pasiunea pentru a face lumea mai bună.