Gospodar cu patru cai și-o măgăriță
Despre cai se spune că sunt animale foarte deștepte, curate și se atașează foarte tare de stăpânii grijulii.
Inteligența și blândețea cailor lui nea Ion Delimanschi, din satul Ustia, Dubăsari, te cuceresc din prima.
Un cal de rasă pursânge nu trebuie hrănit cu jăratec, ca-n poveşti, e nevoie doar să-l îngrijești cum se cuvine și să-i oferi, zi de zi, afecțiune.
„Din cai‚ ținem două rase o rasă este Orlovskii Risak pentru călărie și odihnă, iar a doua este o rasă sovietică de tracțiune, pentru muncă.”
Ion Delimanschi, fermier
Pentru a avea un animal sănătos, e necesar, în primul rând, să-l hrăniți cum se cuvine.
„Este o rasă fără capricii, hrana lor e simplă ca și la oi.”
„Acesta e un mânz de doi ani, încă este pui, la anul vom începe a lucra cu el.”
Deocamdată, mânzul se lasă ușor prins și netezit, întocmai ca un copil răsfățat.
„Ei la noi sunt brânzi, dar cu puțin caracter, nu aruncă și nu mușcă. Cum te adresezi tu animalului, așa și el ți se adresează ție.”
Dacă, pe timpuri, fiecare al doilea gospodar avea pe lângă casă și un măgăruș, acum, aceste animale sunt tot mai rare.
Pe lângă cai, nea Ion ține și o măgăriță.
„Când am procurat oile, am procurat și o măgăriță mică. Este o femelă de patru ani, am dat pe ea vreo 2000 de lei. Oamenii nu-i mai țin la casă, pentru că animalul nu este mare și puternic. Pe lângă toate, mai sunt și capricioși.”
Animalele sunt foarte prietenoase, de aceea sunt adorate de copii. Și nu degeaba sunt considerate animale sfinte, or, se știe din Scripturi că Mântuitorul a intrat în Ierusalim călare pe un măgăruș. Iar de atunci, spun cărțile sfinte, asinii au pe spate o cruce.
„Copiii au deprins-o cu bomboane, am învățat-o chiar și la călărie fără probleme. Ea este deprinsă că este vizitată de copii și mereu cineva îi dea ceva gustos.”
Animalele știu să primească și să ofere afecțiune și adesea, sunt mult mai credincioase decât unii oameni care uită repede binele primit odată.