Când se mută pomii fructiferi și care sunt pașii
Cand se muta pomii fructiferi. Afla in ce perioada se face aceasta operatiune si ce trebuie sa iei in considerare pentru a nu afecta pomii. Care sunt pasii pentru a face acest lucru, in mod corect. Ce trebuie sa stii!
Se intampla de multe ori sa dorim reorganizarea gradinii, asa ca va trebui sa mutam pomii intr-un alt loc pentru a face loc altora sau pentru a face loc noilor culturi. Tocmai de aceea, este necesar sa stii cand se muta pomii fructiferi, pentru a nu ii afecta si pentru ca acestia sa rodeasca in continuare.
Transplantarea pomilor fructiferi se face destul de usor, mai ales in cazurile in care vorbim de arbori tineri. Bineinteles, este indicat sa muti pomii atunci cand sunt tineri, pentru ca daca vor creste, lucrurile se vor complica.
Cand se muta pomii fructiferi? Cea mai buna perioada pentru a face acest lucru este luna martie, asa ca ia in vedere acest aspect daca vrei ca totul sa decurga bine. Nu de alta, dar alegerea unei alte perioade este posibil sa afecteze si sanatatea pomilor. Desigur, daca este vorba de o perioada cu temperaturi mai scazute, mare atentie ca pamantul sa nu fie inghetat!
Este indicat ca in noua locatie, pomul sa beneficieze de minimum 5-6 ore de lumina pe zi, in prima parte a zilei. Asadar, asigura-te ca locul in care vrei sa muti pomul respecta aceasta conditie, pentru ca acesta sa se dezvolte in mod corect.
Daca vorbim despre un pom fructifer cu ramuri destul de mari, ar fi bine sa le legi inainte de a face transplantarea pentru a evita ruperea acestora. Este bine sa iei masuri preventive decat sa te lovesti de probleme pe durata transplantarii.
Urmatorul pas este sa dezgropi pomul fructifer. Expertii spun sa trasezi un cerc in jurul pomului, iar trunchiul trebuie sa se situeze in mijloc. De la trunchi, lasa aproximativ 30-40 cm, iar apoi poti incepe sa sapi. Mare atentie! Respecta marginile cercului pentru a evita sectionarea radacinilor.
Acum ca stii cand se muta pomii fructiferi, trebuie sa stii si despre transplantare. Este indicat sa sapi in jurul pomului pana ce radacinile impreuna cu pamantul din jur se va desprinde. Bineinteles, atunci cand scoti pomul din pamant vei avea nevoie si de o roaba, asta daca vorbim de unul de dimensiuni mai mari.
Dupa ce ai scos pomul, va fi necesar sa sapi si groapa din locatia noua. Ia in considerare faptul ca aceasta trebuie sa fie de doua ori mai mare decat dimensiunile mingii de pamant si a radacinilor, pentru ca pomul sa se prinda. Radacinile trebuie sa patrunda fara probleme pentru a favoriza dezvoltarea ulterioara a acestora.
Pomul se va pune in groapa, iar apoi se adauga pamant in spatiul ramas. Taseaza foarte bine acest pamant pentru a evita formarea golurilor de aer la nivelul radacinilor, pentru ca acest lucru duce la uscarea lor. La final, uda pomul foarte bine si mulceste solul din jurul trunchiului.